صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) برای افغانستان درتازهترین مورد اعلام کرده است که هزاران زن در سراسر افغانستان با بیماری «فیستول یا ناسور زایمانی» زندگی میکنند.
این سازمان بهمناسبت روز جهانی «پایان دادن به فیستول زایمانی» با نشر گزارشی در حساب کاربری ایکس خود نوشته است که این آسیب یکی از «جدیترین و غمانگیزترین آسیبهای زایمان» بوده که قابل درمان میباشد.
صندوق جمعیت سازمان ملل در ادامه تاکید کرده است که فیستول زایمانی علاوه بر آسیب جسمی، سبب افسردگی، انزوای اجتماعی و احساس شرم و حتی «فکر کردن به خودکشی» زنان نیز میشود.
«فیستول زایمانی» معمولا پس از زایمان طولانی و بدون مراقبتهای صحی مناسب ایجاد و باعث بیاختیاری مزمن ادرار در زنان میشود. این بیماری با آنکه با یک جراحی ساده و کمهزینه قابل تداوی میباشد، اما فقر، باورهای غلط و محدودیتها، دسترسی بسیاری از زنان به درمان را دشوار کرده است.
گزارش به نقل از اندرو سابرتون، معاون مدیر اجرایی صندوق جمعیت سازمان ملل نوشته است: «یک جراحی ساده و کمهزینه فیستول، به بیماران فرصت دوبارهای برای زندگی میدهد. این جراحی، سلامت و عزتنفس را به زنانی که مدتها در سکوت رنج کشیدهاند، بازمیگرداند.»
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد تاکید کرده است: «فیستول زایمانی، که اغلب ناشی از زایمان طولانی و مسدود شده است، تا ۴۲۰۰۰ زن را در افغانستان تحت تأثیر قرار میدهد. بسیاری از آنها زنان جوانی هستند که در مناطق صعبالعبور و بدون دسترسی به مراقبتهای به موقع زندگی میکنند. انگ مرتبط با این بیماری منجر به رها شدن و آسیب مادامالعمر میشود.»
همچنین پیو اسمیت، مدیر صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در آسیا و اقیانوسیه، با تاکید بر تداوی این مشکل گفته است: «بازماندگان فیستول نه تنها درد و ناراحتی جسمی را تحمل میکنند، بلکه با انگ اجتماعی و انزوای عمیقی نیز مواجه هستند. به همین دلیل حمایت روانی-اجتماعی برای کمک به بهبودی و بازیابی زندگی آنها بسیار مهم است.»
این گزارش بهنقل از دکتر منگل، داکتر جراح در شفاخانهی زنان و زایمان ملالی نوشته است که هر روز یک یا دو بیمار را در این شفاخانه جراحی میکنند.
وی گفت که زنان مبتلا به این بیماری «نهتنها به درمان، بلکه به دلسوزی و مشاوره نیز نیاز دارند.»
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد گفته از سه مرکز فیستول در ولایتهای کابل، هرات و ننگرهار پشتیبانی کرده و جراحی، تجهیزات، خدمات ارجاع و آموزش را برای کارکنان صحی فراهم میکند.
این نهاد افزوده که در سال ۲۰۲۴ میلادی تنها شفاخانهی زنان و زایمان ملالی در کابل، ۲۰۰ زن مبتلا به این بیماری قابل پیشگیری را، جراحی و درمان کرده است.