سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که رسیدگی به نیازهای صحی بیپیشینه زنان و کودکان مهاجر برگشته از ایران و پاکستان در مرزهای افغانستان، نیازمند حمایت و کمک فوری است.
این سازمان با نشر گزارشی نگرانی شدید خود را نسبت به نیازهای صحی مهاجران کشور به ویژه زنان و کودکان که به گونه بیسابقه از ایران و پاکستان به افغانستان باز میگردند، ابراز کرده و گفته است که از ماه اپریل سال جاری میلادی تا اکنون، بیش از ۸۳۶ هزار نفر از طریق گذرگاههای رسمی افغانستان از جمله اسلامقلعه، تورخم، میلک و سپینبولدک به کشور بازگشتهاند.
سازمان جهانی بهداشت در ادامه تاکید کرد: «بازگشتکنندگان که شامل زنان حامله، مادران با کودکان و کودکان بدون سرپرست هستند، تنها با آنچه در دستانشان دارند، باز میگردند. بسیاری از آنان نیاز فوری به خدمات صحی، غذا و سرپناه دارند.»
این سازمان در ادامه افزوده است که با حمایتش، تیمهای صحی موارد زیادی از زخمها، عفونتها، کمآبی و سوءتغذیه را، بهویژه در میان کودکان و سالمندان، در مرزهای افغانستان ثبت کردهاند.
بر اساس این گزارش، تا اکنون به بیش از ۸۴ هزار تن در گذرگاههای مرزی و مراکز خوشآمدگویی خدمات صحی ابتدایی ارائه شده است.
در همین حال داکتر ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان جهانی بهداشت میگوید: «ما با افزایش شمار مادران، کودکان و سالمندانی روبهرو هستیم که مریض، ناتوان و بیسرنوشت باز میگردند. ما هرچه در توان داریم انجام میدهیم، اما نیازها بهسرعت در حال افزایش است. اگر کمک فوری دریافت نکنیم، توانایی پاسخگویی سریع در مناطق ضروری را از دست خواهیم داد.»
این سازمان میافزاید که برای سه ماه آینده یک طرح عملیاتی به ارزش ۲ میلیون دالر ارائه کرده؛ اما اگر حمایت مالی اضافی فراهم نشود، خدمات اساسی مانند واکسن، تداوی عاجل و مراقبتهای صحی برای مادران و کودکان با مشکل مواجه خواهند شد.
قابل ذکر است که پس از جنگ ایران و اسرائيل، جمهوری اسلامی روند اخراج گسترده مهاجران افغانستانی را روی دست گرفته است. تهران میگوید که تنها مهاجران افغان بدون مدرک را اخراج میکند اما مهاجران گزارش میدهند که پولیس مدارک آنها از جمله ویزا و پاسپورتشان را پاره کرده و با وجود اسناد قانونی آنها را اخراج کردهاند.