امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی حکومت سرپرست روند اخراج مهاجران افغانستان از ایران را «بسیار شدید» و «آزاردهنده» توصیف کرده و میگوید که این روند در حالی آغاز شد که آمادگی برای پذیرش بازگشتکنندگان در کشور وجود نداشت.
آقای متقی این اظهارات را روز (یکشنبه، ۲۹ سرطان) در نشستی در کابل مطرح کرده و از اخراج گسترده مهاجران از ایران به شدت انتقاد کرده است. وی تاکید کرده است که حکومت فعلی بارها خواستار بازگشت تدریجی شده و در دیدارش با مسعود پزشکیان، رییسجمهور ایران نیز این موضوع را مطرح کرده است.
سرپرست وزارت خارجه افزوده است: «مهاجران باید به کشورشان برگردند، مگر نه با بیعزتی، نه به شکلی که به آبرو، مال و عزت شان توجه نشود، باید بیایند، مگر به شکل آبرومندانه، باید بیایند، لیکن به تدریج.»
همچنین او در بخشی از صحبتهایش از کمکهای مردمی به مهاجران اخراجشده از ایران قدردانی کرد و خواستار تداوم آن شد.
وی با اشاره به نیازهای این مهاجران در بخشهای مختلف، خواستار کمک سازمانهای بینالمللی و کشورهای جهان شد.
امیرخان متقی از کشورهای همسایه به ویژه ایران و پاکستان خواست که بر اساس «برادری اسلامی و اصول همجواری» با مهاجران برخورد کنند.
مقامهای حکومت فعلی میگویند روزانه بیش از ۳۰ هزار مهاجر از ایران اخراج و وارد افغانستان میشوند.
این اخراجها در حالی پس از جنگ ایران و اسراییل شدت یافته است که افغانستان با بحران شدید حقوق بشری و انسانی مواجه است و بسیاری از اخراجشدگان، از جمله زنان، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر در معرض خطر واقعی نقض حقوق بشر قرار دارند.