وزیران خارجهی زن ۱۷ کشور جهان و نماینده عالی اتحادیهی اروپا با نشر یک اعلامیهای مشترک گفتهاند که افغانستان ظالمترین کشور جهان برای زنان است و این واقعیت تاریک را نمیتوان نادیده گرفت.
وزارت خارجهی کانادا با انتشار این اعلامیه گفته است که ملانی جولی، وزیر امور خارجهی این کشور، ریاست این جلسه را بر عهده داشته و در این نشست، وضعیت نگرانکنندهی زنان و دختران در افغانستان تحت حاکمیت حکومت سرپرست مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
آنان در این اعلامیه خواستار لغو قانون امر به معروف و نهی از منکر شده و تاکید کردهاند که این قانون محدودیتهای موجود بر زنان و دختران افغانستان را تشدید کرده است.
در اعلامیه آمده است که در این نشست وزیران خارجهی کانادا، آندورا، استرالیا، کلمبیا، اکوادور، فنلند، گرجستان، آلمان، ایسلند، جامائیکا، کوزوو، لتوانیا، لیختناشتاین، موناکو، مغولستان، اسلوانیا، سویدن، اتحادیه اروپا و نمایندهی عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی، حضور داشتهاند.
آنان در این نشست «وضعیت وخیم» زنان افغانستان را بررسی کرده و در مورد نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر در افغانستان، بهویژه مواردی که زنان و دختران را تحت تأثیر قرار داده، قویاً ابراز نگرانی کردهاند.
وزیران خارجهی زن ۱۷ کشور جهان ممنوعیت تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را محکوم کرده و افزودهاند که اگر این فرمان لغو نشود، افغانستان نسل کاملی از متخصصان زن در حوزه سلامت را از دست خواهد داد.
آنان هشدار دادهاند: «این اتفاق در کشوری میافتند که هنجارهای فرهنگی ایجاب میکند که زنان فقط توسط زنان دیگر تحت درمان قرار گیرند. به گفته آنان نبود داکتر زن، باعث خواهد شد که سلامت و رفاه زنان و کودکان به شدت با خطر مواجه شود.»
در ادامه آمده است که علاوه بر این، حذف سیستماتیک دختران از آموزش میلیونها زن و دختر را از حق آموزش محروم کرده است.
در اعلامیه آمده است که افغانستان تنها کشوری در جهان است که در آن زنان و دختران از تحصیلات متوسطه و عالی محروم هستند و این ممنوعیت، یک تراژدی شخصی برای هر دختر افغانستان و همچنین ضربهای جمعی به توسعه بلندمدت، رشد اقتصادی، رفاه و ثبات عمومی افغانستان محسوب میشود.
وزیران خارجهی زن ۱۷ جهان با اشاره به درخواست حکومت فعلی از جهان برای به رسمیتشناسی این گروه، گفتهاند که هیچ آیندهای برای هیچ کشوری که تلاش میکند زنان را از زندگی عمومی حذف کند، وجود ندارد. باید حکومت فعلی به تعهدات بینالمللی افغانستان از جمله به تعهدات کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان پابند باشند و محدودیتهای اعمالشده بر زنان و دختران را لغو کنند و حق مشارکت معنادار زنان و دختران در تمام جنبههای زندگی عمومی را بازگردانند.
وزیران خارجه زن جهان گفتهاند که افغانستان صلحآمیز و با ثبات تنها در صورتی امکانپذیر است که همهی شهروندان آن از جمله زنان و دختران، بتوانند به طور کامل در آینده کشورشان مشارکت داشته باشند و در آن سهیم باشند.
همچنین آنان در بخشی از اعلامیه از همهی کشورها خواستهاند که از مشارکت کامل، برابر، معنادار و ایمن زنان افغانستان در بحثها در مورد آینده افغانستان، از جمله در روند دوحه توسط سازمان ملل متحد حمایت کنند.
آنان تاکید کردند که زنان افغانستان بارها نشان دادهاند که با وجود سرکوب خشونتآمیز، از مبارزه برای احقاق حقوق خود دست بر نمیدارند. آنها شجاعت باورنکردنی از خود نشان دادهاند.
این وزیران خارجه گفتهاند که از زنان و دختران افغانستان حمایت کرده و از کار مهم مدافعان حقوقبشر و رهبران جامعه مدنی که انعطافپذیری و شجاعت آنها الهامبخش همه است، پشتیبانی خواهند کرد.
این در حالی است که حکومت فعلی طی سهونیم سال گذشته محدودیتهای گستردهای بر حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران در افغانستان وضع کردهاند و آنان را از حق کار و آموزش و مشارکت سیاسی محروم کردهاند.