شماری از زنان معترض و اعضای جنبش اعتراضی «جنبش شنبههای ارغوانی» از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم انتقاد کرده و میگویند که ممنوعیت آموزش از سوی حکومت فعلی تنها نقض حقوق بشر نیست، بلکه بزرگترین «جنایت» در برابر زنان و دختران است.
این جنبش با نشر اعلامیهای گفته است که اقدامهای حکومت سرپرست بهویژه ممنوعیت آموزش دختران، ساختار جامعه را «تضعیف» کرده و فرصت یادگیری و رشد را از نسلهای آینده سلب میکند.
جنبش شنبههای ارغوانی با ابراز نگرانی تاکید کرده است که محرومیت دختران از آموزش پیامدهای عمیقی بر جامعهی افغانستان دارد و به زنان کشور «آسیب جدی» وارد خواهد کرد.
در ادامه آمده است: «آموزش ابزار قدرتمند برای توانمندسازی است که زنان را قادر میسازد تا هنجارهای اجتماعی را به چالش بکشند، در اقتصاد مشارکت کنند و بر فرایندهای سیاسی تاثیر گذارند.»
زنان معترض میگویند که محدودیتهای حکومت فعلی، بر زنان و دختران «مانع توسعه و پیشرفت افعانستان» میشود.
اعضای جنبش شنبههای ارغوانی گفتهاند: «زمانیکه دختران از آموزش محروم میشوند، اکثریت آنان در چرخههای فقر، ازدواج زودهنگام و فرصتهای اقتصادی محدود گرفتار میشوند که این نه تنها به افراد آسیب میرساند، بلکه توسعه ملی را نیز خفه میکند.»
زنان معترض از جامعهی جهانی و سازمانهای بینالمللی میخواهند که هرچه زودتر برای پایان دادن به ممنوعیت آموزش دختران اقدامهای جدی را روی دست گیرد و آن را محکوم کنند.
همچنین این جنبش تاکید میکند که دولتها، سازمانهای غیردولتی و گروههای مدافع باید هرچه زودتر برای حمایت از زنان افغانستانی، گردهم آیند و صداها و نیازهای آنان را تقویت کنند.
این انتقادها در حالی مطرح میشود که بیش از یک هزار و ۱۲۰ روز میشود که دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان از رفتن به مکتب محروم استند.
حکومت فعلی با روی کار آمدن دوبارهی شان، حدود ۸۰ فرمان محدودکننده بر زنان و دختران صادر کرده است.