کارشناسان سازمان ملل متحد درتازهترین مورد خواهان لغو برنامه اخراج اجباری مهاجران اهل افغانستان از پاکستان شدهاند.
این کارشناسان روز (جمعه، ۱۵ حمل) با انتشار اعلامیهای مشترک گفتهاند که اخراج اجباری مهاجران افغانستانی از پاکستان بدون در نظر گرفتن نگرانیهای پناهجویان، خلاف قوانین بینالمللی حقوق بشر و حقوق پناهندگان است.
کارشناسان سازمان ملل متحد در این اعلامیه با ابراز نگرانی شدید از وضعیت کنونی پناهجویان در پاکستان، تآکید کردند که میلیونها تن در پاکستان در معرض خطر اخراج اجباری به افغانستان قرار دارند.
در اعلامیه آمده است که دولت پاکستان باید فوراً از جابهجایی داخلی، اخراج، بازداشت، تهدید و سایر فشارها بر مهاجران افغانستان خودداری کند.
همچنین در بخشی از اعلامیه آمده است که سازمان ملل شاهد افزایش نگرانکنندهای در تعداد بازداشتهای پناهجویان بوده است.
در ادامه آمده است که بسیاری از مهاجران افغانستان در تماس با کارشناسان از ترس تعقیب و آزار از سوی حکومت سرپرست افغانستان در صورت بازگشت، ابراز نگرانی کردهاند.
کارشناسان سازمان ملل گفتهاند که زنان و دختران، افراد الجیبیتیکیو، اقلیتهای قومی و دینی، مقامهای سابق دولتی و نیروهای امنیتی، مدافعان حقوق بشر و کارکنان رسانهای از جمله افراد آسیبپذیر در این وضعیت هستند.
در این اعلامیه آمده است: «کودکان، بهویژه کودکان بدون همراه، در معرض خطر قاچاق انسان، ازدواج زودهنگام و سوءاستفاده قرار دارند، در حالی که افراد دارای معلولیت و سالمندان نیز آسیبپذیر هستند.»
کارشناسان سازمان ملل بر لزوم ارابه راهحلهای پایدار برای مهاجران افغانستان و حمایت بیشتر از سوی جامعه بینالمللی تاکید کردهاند.
آنها تاکید کردند که کاهش بودجه، باعث کاهش توانایی حکومت فعلی و نهادهای امدادی برای حمایت از بازگشتکنندگان در افغانستان شده است.
قابل ذکر است که مهاجران افغانستان در پاکستان با زندگی رقتباری روبرو هستند و همه منتظر انتقال به کشورهای موردنظر اند.
پس از تسلط دوبارهی حکومت فعلی بر افغانستان شمار زیاد فعالان مدنی، مدافعان حقوق بشر و حقوق زن، خبرنگاران، دگرباشان جنسی، نظامیان پیشین و افغانهایی که با نیروهای خارجی در افغانستان همکار بودند، به دلیل هراس از انتقامجویی و یا هم رسیدگی به درخواستهای پناهندگیشان به کشورهای اروپایی و آمریکایی به پاکستان و ایران رفتهاند که برخی از آنان هنوز هم منتظر طی مراحل درخواستهای پناهندگیشان اند.
ایران و پاکستان در سهونیم سال گذشته هزاران مهاجر را به طور اجباری اخراج کرده و سیاستهای سختگیرانهای علیه آنان در این کشور وضع کرده است.