با افزایش محدودیتها بر کار زنان در سکتور صحت و ممنوعیت آموزش آنان در بخش پزشکی، اوچا یا دفتر هماهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد میگوید که در ۱۰۰ هزار زایمان، ۶۰۰ زن جان خود را از دست میدهند که این آمار سه برابر میانگین جهانی است.
اوچا، با نشر گزارشی از آمار بلند مرگومیر زنان در هنگام زایمان ابراز نگرانی کرده و گفته که محدودیتهای حکومت سرپرست بر کار زنان در بخش بهداشت، دسترسی آنان به مراقبتهای بهداشتی را محدود کرده است.
در بخشی از گزارش آمده است که حکومت فعلی در ۲ دسامبر ۲۰۲۴، اعلام کرد که تمام موسسههای آموزشی پزشکی برای زنان، از جمله برنامههای نیمهحرفهای و تحصیلات عالی، بسته خواهند شد. این فرمان، تهدیدی جدی برای آیندهی صحت عمومی این کشور است.
این نهاد گفته است که در سوی دیگر فعالیت کارمندان زن در نهادهای انساندوستانه با محدودیتهای بیشتری روبرو شده است و با تشدید محدودیتها، به ویژه در منطقههای دوردست، زنان بیشتری از مراقبتهای قبل و بعد از ولادت، واکسیناسیون و سایر خدمات حیاتی محروم خواهند شد.
دفتر هماهنگ کنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد تاکید کرده است که افزون بر ممنوعیت تحصیل زنان در رشتههای پزشکی، کارمندان زن بخش صحت با مشکلهای دیگری نیز مواجهاند؛ سختگیریهای بیشتر بر تردد، داشتن محرم در سفرهای کاری و بازرسیهای مکرر در ایستهای بازرسی از چالشهای اساسی زنان و دختران در ارائهی مراقبتهای بهداشتی و همچنان در زمان مراجعه به مرکزهای بهداشتی عنوان شده است.
نیلوفر، یکی از کارمندان بخش بهداشت در افغانستان است. در گزارش آمده است که او برای ارائهی خدمات به زنان و دختران گاهی به ولایتهای مختلف سفر میکند؛ اما سفرهایش پر از چالشها و محدودیتهای است که حکومت سرپرست بر زنان و دختران در بیش از سه سال گذشته وضع و اجرا کرده است.
او با اشاره به محدودیتهای روزافزون حکومت فعلی بر زنان افزوده است: «زن بودن در افغانستان خود یک چالش است. زن بودن و در عین حال دنبال کردن یک حرفه تخصصی حتا دشوارتر است.»
قابل ذکر است که در ماههای پسین نگرانیها از افزایش مرگومیر زنان و کودکان در افغانستان افزایش یافته است. افغانستان از دههها به اینسو بلندترین آمار مرگومیر زنان در هنگام زایمان را دارد.