صندوق جمعیت سازمان ملل متحد بار دیگر از شکنندگی و ضعف نظام صحی افغانستان ابراز نگرانی کرد و میگوید که هر دو ساعت، یک مادر به دلیل عوارض قابل پیشگیری مربوط به بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهد.
این سازمان با نشر گزارشی از جامعهی جهانی خواسته که در کنار زنان و جوانان در افغانستان بایستد.
در گزارش آمده که زیرساختهای شکنندهی مراقبتهای بهداشتی و دسترسی محدود به خدمات، سلامت مادر و باروری، بهویژه در منطقههای روستایی، خطرهای جدی را برای مادران و نوزادان ایجاد میکند.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با اشاره به وضعیت نظام بهداشتی افغانستان بر ادامهی پشتیبانی از زنان و مادران تاکید کرده است.
همچنین این سازمان در بخشی از گزارشش هشدار داده است که بدون حمایتهای مورد نیاز، زندگی میلیونها نفر حتا بیشتر در معرض خطر قرار میگیرد.
پیو اسمیت، مدیر منطقهی آسیا و اقیانوسیه صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، خواستار افزایش منابع برای ارائهی خدمات حفاظتی به زنان باردار در افغانستان شده است.
اسمیت تاکید کرده است: «با افزایش منابع، ما میتوانیم دسترسی خود را برای ارایهی حمایتهای حیاتی در جایی که بیشتر مورد نیاز است گسترش دهیم و به محافظت از زندگی زنان و جوانان در افغانستان برای اطمینان از برآورده شدن نیازهای اساسی آنان کمک کنیم.»
در بخشی از این گزارش آمده است که ۶۳ درصد نفوس افغانستان زیر ۲۵ سال عمر دارند.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با اشاره به نفوس جوان افغانستان گفته است که جوانان مشارکت کنندگان حیاتی در تلاشهای انساندوستانهی صندوق جمعیت ملل متحد هستند.
قابل ذکر است که افغانستان از سالها به اینسو بالاترین نرخ مرگومیر زنان و کودکان را دارد. با این حال، با حاکمیت حکومت سرپرست، فرار پزشکان متخصص از این کشور، ممنوعیت آموزش دختران در بخشهای پزشکی و مدیریت نظام بهداشتی از سوی افراد غیر متخصص نگرانیها از وضعیت بهداشت افغانستان را افزایش داده است.