شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به محدودیت و مجازات زنان و دختران معترض افغانستان واکنش نشان داده و میگوید، زنانی که در برابر سیاستهای حکومت سرپرست اعتراض میکنند، از حقوق مسالمتآمیز و آزادی بیان محروم شده و با مجازات مواجه میشوند.
این شورا با نشر گزارشی به مناسبت پنجاهوهفتمین نشست سالانه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که حکومت فعلی از طریق سلسله دستوراتی به وضع محدودیتها بر زنان و دختران افغانستان ادامه داده است.
در گزارش آمده است که این محدودیتها «عملاً فرصتهای زنان و دختران» را در زندگی عمومی، اجتماعی و سیاسی از بین برده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد افزود که مجموعه محدودیتها و کنترول بر زنان و دختران افغانستان از سوی حکومت سرپرست گسترده و سیستماتیک شده است و نوعی آزار جنسیتی سیستماتیک نیز محسوب میشود.
در ادامه آمده است: «آزادی گشتوگذار زنان محدود به داشتن محرم (مرد همراه) برای مسافرتهای بیش از ۷۸ کیلومتر محدود شده است. اشتغال زنان عمدتاً به بخش بهداشت، آموزش ابتدایی، امنیت در فرودگاهها و بازداشتگاهها، برخی بخشهای تولیدی، برخی کسبوکارهای زنان و برخی وظایف پیرامونی در داخل اداره بالفعل محدود است.»
همچنین در گزارش آمده است که به تاریخ ۲۰ مارچ سال ۲۰۲۴، سال تحصیلی در افغانستان بار دیگر آغاز شد، اما با محرومیت دختران افغانستان از مکتبهایشان به دلیل ادامه ممنوعیت حکومت فعلی بر آموزش دختران.
در این گزارش به کاهش معاش کارمندان زن دولتی به پنج هزار افغانی نیز اشاره شده است.
در حالی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد از محدودیتهای حکومت سرپرست انتقاد میکند که حکومت سرپرست پس از بازگشت به قدرت در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از تحصیل محروم و سپس دانشجویان دختر را از رفتن به دانشگاهها دولتی و خصوصی و آموزشگاههای خصوصی منع کردند.
باید گفت که محدودیتهای حکومت فعلی، باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
سازمان ملل متحد و جامعهی جهانی در سه سال اخیر بارها خواستار لغو ممنوعیت حق آموزش و کار زنان در افغانستان شدهاند، اما حکومت سرپرست تا اکنون به این خواستها اعتنا نکرده است.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
همچنین به تازگی، قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر حکومت فعلی حتا صدای زنان را «عورت» عنوان کرده است.
بخش زنان سازمان ملل پیش از این نیز گفته بود که محدودیتها بر زنان تاثیر مخربی بر زندگی آنان در افغانستان داشته است.