در کنار سرکوب و وضع محدودیتهای شدید علیه زنان و دختران در افغانستان، کنشگران حقوق بشر کشور میگویند که تبعیض سیستماتیک و نهادینهشده از سوی حکومت فعلی علیه زنان و دختران افغانستان، باید به محاکم بینالمللی کشیده شود.
کنشگران حقوق بشر امروز (یکشنبه، ۱۳ حوت) با نشر اعلامیهای گفتهاند که حکومت سرپرست در دو ونیم سال حاکمیت خود بر کشور، تمام مفاد کنوانسیون منع همهی اشکال تبعیض علیه زنان و سایر میثاقهای بینالمللی حقوق بشر را به صورت سیستماتیک نقض کردهاند.
این نهاد میگوید که در کنوانسیون منع همهی اشکال تبعیض علیه زنان، برخی از حقوق اساسی و بنیادین بشری زنان از جمله حق مشارکت سیاسی زنان، حق آموزش، حق کار، حق دسترسی به خدمات صحی، حق آزادی ازدواج و سایر حقوق فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بهصورت خاص مورد تأکید قرار گرفته است که بر اساس ماده هفتم این کنوانسیون، زنان باید در هر شرایط، مساوی با مردان از کلیهی حقوق و آزادیهای اساسی و بشری خود برخوردار باشند و عدم بهرهمندی آنان از این حقوق، تبعیض مبتنی بر جنسیت تلقی میشود.
بر اساس اعلامیه، عملکرد حکومت فعلی نشان میدهد که حکومت در تلاش انقیاد کامل زنان بوده و با نهادینهسازی تبعیض مبتنی بر جنسیت، آنان را از تمام عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حذف کرده است.
کنشگران حقوق بشر تاکید کرد که سیاستها و عملکردهای حکومت سرپرست، مصداق بارز ستم مبتنی بر جنسیت بوده و بر مبنای اساسنامهی رم، جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
در اعلامیه آمده است که حکومت فعلی دست به سرکوب خشونتبار زنان و دختران معترض زده و آنان را مورد تعقیب، بازداشت، شکنجه و حتی آزار و اذیت جنسی قرار دادهاند.
همچنین در بخشی از اعلامیه آمده است که در این اواخر دختران و زنان بیدفاع زیادی را که بیشتر از اقوام هزاره و تاجیک هستند، به بهانهی«بدحجابی» بهصورت خودسرانه بازداشت نموده و ظالمانه مورد شکنجه قرار دادهاند.
این اعلامیه از کشورهای عضو کنوانسیون منع همهی اشکال تبعیض علیه زنان میخواهد که بر اساس مفاد این کنوانسیون و بدون در نظر داشت هر نوع ملاحظات سیاسی، در محکمهی بینالمللی «لاهه» علیه حکومت فعلی پرونده باز کنند.
کنشگران حقوق بشر از کشورهای عضو میثاقهای بینالمللی حقوق بشر نیز خواسته است که قضایای مربوط به ستم مبتنی بر جنسیت و تبعیض سیستماتیک و نهادینهشده توسط حکومت فعلی در افغانستان را که مصداق بارز جنایت علیه بشریت میباشد، با استفاده از اصل صلاحیت جهانی در محاکم ملی خود مورد پیگرد قرار دهند.