سیما سمر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و یکی از فعالان حقوق زن در تبعید، میگوید که اقدامات و محکومیتهای جامعهی جهانی در زمینه توقف تجاوز بر حقوق زنان از سوی حکومت سرپرست در کشور کارساز و کافی نبوده است.
خانم سمر این اظهارات را در گفتگو با روزنامه بریتانیایی گاردین مطرح کرده و گفته است که زنان و دختران افغانستان خود تلاش میکنند تا حکومت فعلی را به دلیل «آپارتاید جنسیتی» مورد بازپرس قرار دهند.
وی تاکید کرد: «آپارتاید نژادی طبق قوانین بینالمللی از سال ۱۹۷۳ میلادی جنایت علیه بشریت است. کلمه نژاد را با جنسیت تبدیل کنید و این همان چیزی است که برای زنان و دختران افغانستان اتفاق میافتد.»
او اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» را در دهه ۱۹۹۰ میلادی نیز به هدف توصیف «ظلم سیستماتیک حکومت فعلی در آن زمان» در برابر زنان و دختران به کار برده بود.
رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید: «زمانی که اولین رژیم سقوط کرد، این ایده که ما یک بار دیگر شاهد آزار، انزوا و سرکوب تفکیک و سیستماتیک نیمی از جمعیت افغانستان براساس جنسیتشان خواهیم بود، غیرممکن به نظر میرسید.»
حکومت سرپرست طی سه سال گذشته، محدودیتهای شدیدی را بر شهروندان افغانستان، بهویژه اقلیتهای قومی-مذهبی و زنان و دختران وضع کرده است.
برخی از فعالان حقوق زن از چند ماه به اینسو با راهاندازی کارزاری خواستار بهرسمیتشناسی «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان از سوی سازمان ملل شدهاند.