روزنامه گاردین درتازهترین مورد گزارش داده است که محدودیتهای حکومت سرپرست بر رفتوآمد زنان و دختران، بحران مرگومیر مادران و نوزادان را در افغانستان تشدید کرده است.
گاردین روز (پنجشنبه، ۱۴ حمل) با نشر گزارشی گفته است که ازدواجهای زودهنگام، کمبود خدمات درمانی، ناامنی جادهها و بیتوجهی فرهنگی به سلامت زنان، باعث افزایش مرگومیر مادران شده است.
این روزنامه به نقل از کارکنان شفاخانهها در شهرهای مختلف افغانستان گزارش داده است که زنان بارها بهدلیل نداشتن مرد همراه، از دریافت خدمات درمانی محروم شدهاند.
همچنین یک داکتر زن از ولایت ننگرهار به روزنامه گاردین میگوید: «از زمان تسلط حکومت سرپرست، زنان به داکتر مراجعه نمیکنند، مگر اینکه بیماری به حدی برسد که غیرقابل تحمل باشد.»
این داکتر زن گفته است: «یکی از دلایل آن مشکلات مالی است، اما گاهی اوقات دلیل بیاحتیاطی مردان خانواده است و زن را زودتر به دکتر نمیآورند و از آنجایی که خودشان نمیتوانند سفر کنند، حالشان بدتر میشود.»
گاردین به نقل از داکتران افزوده که «بیش از نیمی» از همکاران زن آنها کار خود را ترک کردهاند.
کمبود فزاینده داکتران و پرستارهای متخصص نیز جان زنان و کودکان را بهویژه در مناطق روستایی، به خطر انداخته است.
این در حالی است که بهتازگی رسانههای ایرانی گزارش دادند که بیشتر از دو هزار داکتر از افغانستان در این کشور حضور دارند.
نادر یاراحمدی، مشاور وزیر و رییس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخلهی ایران گفته است که نزدیک به دو هزار داکتر افغانستانی در داخل ایران حضور دارند که ۷۰۰ نفر آنان داکتر متخصص و فوق تخصص هستند.
او در گفتوگو با خبرگزاری خبر آنلاین گفته است که برخی استادان دانشگاه اهل افغانستان نیز در قراردادهایی که با دانشگاههای مختلف دارند از آنان استفاده میشود.