مجله فوربز هشدار داده است که در سایه «نظام آپارتاید جنسیتی»، سلامت روانی زنان و دختران افغانستان به مرز فروپاشی رسیده است.
این مجله با نشر مطلبی با انتقاد از سکوت در برابر وضعیت زنان و دختران افغانستان گفته است که این بحران نه تنها با سکوت پایان نمییابد، بلکه در سکوت تشدید میشود و جانهای بیشتری خواهد گرفت.
مجله فوربز به نقل از سازمانهای حقوقبشری نوشت که در پی وضع محدودیتهای فزاینده بر زنان و دختران در افغانستان، خودکشی در میان آنان افزایش یافته است.
بازگشت حکومت فعلی در آگوست ۲۰۲۱، با سلب تدریجی حقوق زنان و دختران همراه شد. در سه سال گذشته، حکومت فعلی در تمامی عرصههای زندگی زنان اعم از آموزش، کار، تردد در فضای عمومی و مشارکت اجتماعی و سیاسی محدودیتهایی چشمگیری وضع کرده است.
در ادامه آمده است که در تاریخ ۱ می ۲۰۲۵ میلادی، هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) گزارش داد که حکومت فعلی فرامین خود را برای حذف زنان از حیات عمومی و محدود کردن آزادی رفتوآمد آنها عملی کرده است.
این محدودیتها تاثیر عمیقی بر سلامت جسمی و روانی زنان و دختران در سراسر افغانستان گذاشتهاند.
گزارش بخش زنان سازمان ملل در سال ۲۰۲۴ نشان داد که ۶۸ درصد پاسخدهندگان دستکم یک زن یا دختر را میشناختند که از اضطراب یا افسردگی رنج میبرده است و ۸ درصد نیز گفتهاند که دستکم یک زن یا دختر را میشناسند که اقدام به خودکشی کرده است.
همچنین مرسلینا امین، بنیانگذار سازمان «دختران بهسوی رهبری»، هشدار داده است: «وضعیت آنقدر وخیم است که حتی صحبت در مورد آن باعث گریهشان میشود. آنها در قفساند؛ نه آموزش، نه رفتوآمد، نه ابراز وجود.»
خانم امین افزود: «دختران تمام رویاهایی که در ذهن خود ساخته بودند، حالا هیچ شدهاند. حتی واژهای ندارند تا بیان کنند چه میگذرد. هر دختری که با او صحبت کردهام، دچار مشکلات روانی است، اما نمیتواند دربارهاش صحبت کند.»
با حذف حقوق زنان و دختران و عدم دسترسی ناظران بینالمللی به کشور، گزارشدهی درباره وضعیت افغانستان بسیار دشوار شده است.