مرکز خبرنگاران افغانستان به توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست واکنش نشان داده و میگوید که این قانون فعالیتهای خبرنگاران زن در رسانهها را تحت تاثیر قرار میدهد.
این مرکز با نشر اعلامیهای نگرانی شدید خود را در مورد اجرای قانون تازهی امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست که در آن محدودیتهایی برای رسانهها و خبرنگاران نیز وضع شده است، ابراز کرده و نسبت به پیامدهای آن به شدت هشدار داده است.
وی تاکید کرد که گستردگی موضوعی این احکام به نحوی است که به محتسبان این اجازه را میدهد تا بر رفتار، پوشش و ظاهر شهروندان نظارت داشته باشند.
مرکز خبرنگاران افغانستان افزود که در این قانون محدودیتهایی نیز به صورت آشکار و مبهم در وضع شده که میتواند کار رسانهها و خبرنگاران و به طور خاص خبرنگاران زن را تحت تاثیر قرار دهد.
در اعلامیه آمده است که در مادهی هفدهم این قانون به شکل مبهم گفته شده است که به محتسب مسوولیت داده شده است تا مسوولان رسانهها را مکلف سازند تا از نشر مطالب مخالف شریعت و مذهب، نشر مطالبی که باعث تحقیر و توهین مسلمان میشود، جلوگیری کند.
در ادامه آمده است که این موضوع مبهم است و ممکن است برداشتهای مختلف از آن صورت بگیرد و باعث سرکوب رسانهها و خبرنگاران آزاد شود.
همچنین این مرکز به بند دیگری از این ماده که به محتسبان اجازه داده شده تا مانع نشر مطالبی شوند که عکسهای ذیروح(زندهجان) در آن باشد، اشاره شده و گفته است که این تازهترین دستورالعمل آشکاری است که در مورد رسانهها صادر شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که پیش از این، در جریان سه سال گذشته، دستکم ۱۷ دستورالعمل در ارتباط با خبرنگاران و رسانهها از سوی حکومت سرپرست صادر شده که آزادی رسانهها و خبرنگاران به ویژه زنان را بسیار محدود کرده است.
همچنین در بخشی از اعلامیه آمده است که در مادهی بیست و نهم این قانون، تحت عنوان «منکرات خاص» آمده است که محتسب وظیفه دارد تا از سوءاستفاده از تیپ (دستگاه ضبط صدا)، رادیو و سایر اشیای مانند آن و تهیه و تماشای عکس و فیلم اشیای ذیروح(زنده جان) در کمپیوتر، موبایل و سایر اشیاء مانند آن جلوگیری کند.
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی افزود که در بند دیگر این ماده موضوع صدای زنان یا موسیقی در بیرون از خانه یا مجلس مطرح شده است و از اینها به عنوان «منکر خاص» نام برده شده است که باید از آن جلوگیری شود.
این مرکز در ادامه تاکید کرده است که این محدودیتها، ادامهی روند سرکوب رسانههای آزاد است که از زمان بازگشت حکومت سرپرست به قدرت آغاز شد و از آن وقت در قالب دستورالعملهای شفاهی و کتبی به رسانهها و خبرنگاران ابلاغ و اجرا شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که این محدودیتها بر خلاف قانون رسانههای همگانی کشور است که حکومت حکومت فعلی نیز آن را پذیرفته است؛ اما تنها از بخشی از آن به شکل گزینشی استفاده میکند.
این مرکز از حکومت فعلی میخواهد تا در سیاست برخورد با رسانهها تجدید نظر کنند و اجازه دهند خبرنگاران و رسانهها در افغانستان از حقوق بنیادی خود مطابق با قانون رسانهها برخوردار شوند.