خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده است که با گذشت سه سال از ممنوعیت آموزش متوسطه و عالی برای دختران در افغانستان، بسیاری از دختران نوجوان که از دسترسی به آموزش رسمی محروم ماندهاند، اکنون به مدرسهها روی آوردهاند.
این خبرگزاری با نشر گزارشی گفته است که حکومت سرپرست پس از بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱ میلادی، در اقدامی کمسابقه، تنها کشور جهان شدند که بهطور رسمی دختران را از آموزش متوسطه و عالی منع کرد.
در ادامه آمده است که در غیاب هرگونه گزینه آموزشی رسمی، مدرسههای دینی بهتنها پناهگاه آموزشی برای هزاران دختر افغانستان تبدیل شدند.
ناهیده، دختر ۱۳ سالهای که هر روز پس از پایان مدرسه ابتدایی در قبرستانی در کابل کار میکند، از رویای پزشک شدن میگوید: «رویایی که به باور خودش، حالا دیگر دستنیافتنی شده است. او تصمیم دارد در سال تحصیلی آینده به یک مدرسه دینی بپیوندد.»
ناهیده با ناامیدی به اسوشیتدپرس میگوید: «ترجیح میدهم به مدرسه بروم، اما نمیتوانم، بنابراین به مدرسه مذهبی میروم.»
زاهدالرحمن صاحبی، مدیر مرکز علوم اسلامی «تسنیم نصرت» در کابل، به اسوشیتدپرس میگوید: «از آنجایی که مدارس به روی دختران بسته است، آنها این را بهعنوان فرصتی برای یادگیری میبینند.»
این مرکز حدود ۴۰۰ دانشآموز دارد که ۹۰ درصد آنان زنانی از سنین سه تا ۶۰ سال هستند. آنان قرآن، فقه اسلامی، احادیث و زبان عربی میآموزند.
وی میافزاید که پیش از تعطیلی مکاتب رسمی نیز مدارس مذهبی محبوب بودند، اما اکنون شمار متقاضیان بهطرز چشمگیری افزایش یافته است.
در حال حاضر آمار دقیقی از شمار دخترانی که به مدرسههای دینی روی آوردهاند، وجود ندارد. اما کرامتالله آخوندزاده، معاون وزارت معارف، قبلاً اعلام کرده بود که تنها در سال گذشته، بیش از یک میلیون دانشآموز جدید در مدرسههای مذهبی ثبتنام کردهاند. او گفت که شمار کل دانشآموزان در این نهادها به بیش از سه میلیون تن رسیده است.