لینا حیدر، دختر اهل افغانستان تنها یازده سال دارد و احتمالا جوانترین دانشآموزشی است که در آلمان موفق شده است تا دیپلم لیسه عالی (Abitur) دریافت کند و وارد دانشگاه شود.
رسانهها گزارش دادهاند که لینا حیدر، دختری ۱۱ ساله اهل افغانستان مقیم شهر بُن (Bonn)، در تابستان سال ۲۰۲۵ میلادی موفق شد دیپلوم دبیرستان/ لیسه آلمان (آبیتور) را در مدرسه سنت آدلهید (Sankt-Adelheid-Gymnasium) که وابسته به اسقفنشین شهر کلن است، دریافت کند.
در ادامه آمده است که لینا حیدر، باشنده شهر بُن و از خانوادههای مهاجر افغان است که لقب «خردسالترین دانشجو» را در این کشور کسب کرده است. او موفق شده دوره لیسه را در مدت شش سال تکمیل کند؛ درحالی که دانشآموزان آلمانی این دوره را در ۱۲ یا ۱۳ سال تکمیل میکنند.
بر اساس گزارشها، لینا با هوش بالا، تمرکز استثنایی و حمایت خانوادهاش توانسته در آزمونهای نهایی (Abitur) موفق شود. او اکنون برای ادامه تحصیل در رشته طب آماده میشود.
وی میگوید: «در هر حال خوشحالم. بالاخره بهآن رسیدم.» از صنف درسی زیاد استفاده نکرده و در مجموع، فقط شش سال را در مکتب گذرانده است.
میخاییل گرمان، مسوول حمایت از دانشآموزان بااستعداد میگوید: «وقتی آدم برای اولینبار لینا را میبیند، با خودش فکر میکند که این کودک ششساله اینجا چه میکند و پدر و مادرش چرا او را آوردهاند؟ ولی وقتی با او وارد گفتگو میشوید، خیلی زود متوجه میشوید: اوه، اینجا جای درستی است، یا حداقل میتواند جای درستی باشد.»
همچنین کریستوف اُلدوهِمه، مدیر لیسه سنت آدلهاید در شهر بن، این مرحله را چنین توصیف میکند: «گذر از صنف هشتم به دورهی این لیسه واقعا دشوار بود. این خودش یک جهش بزرگ بود. ناگهان با یک کودک نه یا دهساله در دورهٔ لیسه روبهرو شدیم. اینجا باید پلی زده میشد.»
لینا بهعنوان یک کودک بسیار بااستعداد (hochbegabt) شناخته میشود، اما این برای مکتب هم چالشهایی بههمراه داشته است. هم باید از او حمایت و هم باید دایم این مسیر با او تنظیم میشد تا همهچیز برایش قابل تحمل باشد.
کریستیانه گراف، هماهنگکنندهی مشاوره روانیاجتماعی در مکتب میگوید: «ما همیشه تلاش کردیم تعادل را حفظ کنیم؛ اینکه او همچنان بتواند کودک باقی بماند، ولی در عین حال از نظر فکری نیز رشد کند.»
مدرک (Abitur) سند نهایی دوره لیسه در آلمان است که پس از موفقیت در امتحانهای سراسری صادر میشود و شرط اساسی برای ورود به دانشگاههای این کشور به شمار میآید. به طور معمول دانشآموزان آلمانی در سن ۱۸ یا ۱۹ سالگی موفق به کسب این سند میشوند.
موفقیت لینا حیدر در این سن پایین نه تنها در میان مهاجران افغان؛ بلکه در سطح آلمان یک رویداد کمسابقه است. رسانههای آلمانی نوشتهاند که او از هزارههای افغانستان است که از طریق مهاجرت توانسته وارد آلمان شود.