وزارت عدلیهی حکومت سرپرست افغانستان اعلام کرده است که ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر این حکومت «قانون امر به معروف و نهی از منکر» را توشیح کرده و این قانون اکنون در کشور نافذ است.
این وزارت با نشر اعلامیهای گفته است که این قانون در یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده توشیح و در جریده رسمی نشر شده است. در این قانون پوشاندن تمام بدن زن لازمی، پوشاندن صورت به سبب ترس از فتنه ضروری و صدای زنان، جزء «عورت» عنوان شده است.
در این اعلامیه آمده است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست و محتسبان آن مسوول تطبیق این قانون مطابق شریعت و فقه حنفی هستند.
باید گفت که مادهی سیزدهم این قانون که دارای هشت بند است به «احکام مربوط به حجاب زن» اختصاص داده شده است.
براساس قانون اعلام شده، در بند اول این ماده آمده است که «ستر تمام بدن زن لازمی است»، در بند دوم هم ذکر شده است که «پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه، ضروری است و در بند سوم آن تاکید شده که «صدای زنان (بلند خواندن آهنگها، نعتها و قرائت در مجمع) عورت است.»
همچنین در بند چهارم این ماده آمده است که «لباس زنان نازک، کوتاه و چسپ نباشد»، در بند پنجم آمده است که «زنان مسلمان مکلفاند که بدن و روی خویش را از مردان نامحرم پنهان کنند» و در بند ششم هم آمده است که «ستر زنان مسلمان و صالح از زنان کافر و فاسق از ترس فتنه واجب» است.
در بند هفتم مادهی سیزدهم این قانون آمده است که «نظر کردن مردان بالغ بیگانه به بدن و روی زنان و نظر کردن زنان بالغ به مردان بیگانه» حرام دانسته شده و در بند هشتم آن گفته شده است که «هرگاه زن بالغ برای حاجت ضروری از خانهی خویش بیرون شد، مکلف است که صدا، روی و بدن خود را ستر نماید.»
همچنین در بخش دیگر این قانون مسوولیت محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت فعلی در قبال رسانهها و مطبوعات توضیح داده شده است.
باید گفت که در مادهی هفدهم این قانون آمده است که یک محتسب باید مسوولان رسانهها را به نشر مطالبی که مخالف مذهب و شریعت نباشد، توهین و تحقیر مسلمان در آن نباشد و عکسهای ذیروح (جانداران) در آن نباشد، مکلف کند.
زنان بدون محرم و وسایط مسافربری
در این قانون پخش موسیقی در وسایط مسافربری، انتقال زنان بیحجاب و انتقال زنانی که محرم شرعی عاقل و بالغ ندارند، منع شده است.
براساس این قانون نوروز، شب یلدا، آتشبازی، تراشیدن ریش و کمکردن آن از قبضه، پوشیدن نکتایی و اصلاح مو برخلاف شریعت اسلامی؛ خارج شدن صدای زنان از خانه و تماشای عکس و فیلم جانداران در کامپیوتر و موبایل از جملهی «منکرات خاص» دانسته شده و گفته شده که محتسب مسوولیت دارد از آن جلوگیری کند.
در این قانون تعزیراتی نیز برای افرادی که امر به معروف و نهی از منکر را مطابق این قانون رعایت نمیکنند، درنظر گرفته شده است.
براساس این قانون، به متخلف ابتدا توصیه میشود، سپس از عذاب الهی ترسانده میشود، پس از آن تنبیه و تهدید لفظی میشود و در مرحلهی بعدی جریمهی نقدی میشود. پس از آن از یک تا ۲۴ ساعت و از یک روز تا سه روز در محابس عمومی حبس میشود و در نهایت جزایی را که محتسب لازم بداند و در محاکم نباشد اجرا میشود.
باید گفت که وزارت امر به معروف و نهی از منکر در بیش از سه سال اخیر محدودیتهای گسترده بر آزادیهای اساسی شهروندان، بهویژه زنان وضع کرده است و بارها زنان و دختران جوان را از جادهها به اتهام «بدحجابی» بازداشت کرده است.