یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد اعلام کرده است که در سال گذشتهی میلادی از ۲۱ هزار صنفهای آموزشی جامعهمحور در سراسر افغانستان حمایت کرده است. این صنفهای آموزشی به ۶۸۶ هزار کودک زمینهی آموزش را فراهم کرده است.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که ۶۰ درصد این دانشآموزان را دختران تشکیل میدهند.
در ادامه آمده است که در افغانستان نیمی از کودکان به مکتبهای ابتدایی نمیروند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل تاکید کرد که آموزش از کار کودکان جلوگیری کرده و همچنان از آنان در برابر خشونت و سوءاستفاده محافظت میکنند.
یونیسف افزود که این صنفهای آموزشی مکانی برای یادگیری، امن و فرصتی برای دیدار و بازی را به کودکان فراهم کرده است.
باید گفت که در بخش از این گزارش آمده است که یونیسف، زمینهی آموزش آموزگاران را فراهم و حقوق آنان را نیز پرداخت میکند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل گفت که آنان در ضمن موادی آموزشی مانند کتابهای درسی، کولهپشتی، دفترچههای تمرین و قلم برای دانشآموزان فراهم کرد.
یونیسف علاوه کرد که صنفهای مبتنی بر جامعه در افغانستان، به کودکان در منطقههای روستایی، دسترسی دشوار و یا محلهای کم درآمد یک مسیر به آموزش با کیفیت را بدون هزینه فراهم میکنند.
تلاشهای یونیسف برای، ساختن صنفهای آموزشی و آگاهیدهی در حالی صورت میگیرد که حکومت سپررست به عنوان دولت حاکم در افغانستان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را ممنوع کرده است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
علیرغم واکنشها و محکومیتهای جهانی، حکومت سرپرست تا اکنون از تصمیمشان دربارهی آموزش زنان و دختران عقبنشینی نکردهاند. حکومت فعلی کار زنان در ادارات دولتی و غیردولتی را نیز منع کرده است.
براساس آمارهای سازمان ملل متحد، براثر این دستورات حکومت فعلی بیش از دو میلیون دختر در افغانستان از آموزش و تحصیل بازماندهاند.