آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل میگوید که رسیدن به برابری حقوقی برای زنان ممکن است ممکن است که قرنها طول بکشد. او زا افغانستان به عنوان بارزترین نمونه عقبگرد حقوق بشری زنان نام برده و گفته که مبارزه برای برابری جنسیتی در جهان بسیار سخت شده است.
آقای گوترش این موضوع را در پیامی به مناسبت روز جهانی زن مطرح کرده و گفت که عکسالعمل شدید جهانی در برابر حقوق زنان تهدید کننده شده و در برخی موارد پیشرفتها در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته دچار عقبگرد شده است.
وی گفت که افغانستان بارزترین نمونه عقبگرد حقوقی زنان است، جایی که حکومت سرپرست دختران و زنان را از تحصیل و اشتغال منع کرده است.
او گفت که با سرعت کنونی تغییر، برابری حقوقی برای زنان ممکن است ۳۰۰ سال طول بکشد.
دبیرکل سازمان ملل از گردهمایی سالانه رهبران جهان در ماه سپتامبر در مجمع عمومی سازمان ملل یاد کرد که تنها ۱۲ درصد سخنرانان آن زن بودند.
وی تاکید کرد: «بحرانهای جهانی که ما با آن روبرو هستیم، بیشترین ضربه را به زنان و دختران وارد میکند ، از فقر و گرسنگی گرفته تا بلایای تغییرات اقلیمی، جنگ و ترور.»
در حالی دبیرکل سازمان ملل متحد از وضعیت بد زنان و دختران افغانستان انتقاد میکند که بیش از دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
علیرغم واکنشها و محکومیتهای جهانی، حکومت سرپرست تا اکنون از تصمیمشان دربارهی آموزش زنان و دختران عقبنشینی نکردهاند. حکومت فعلی کار زنان در ادارات دولتی و غیردولتی را نیز منع کرده است.