فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران به انتقادها مبنی بر اخراج مهاجران بدون مدرک اهل افغانستان واکنش نشان داده و آن را خواست مردم و موضوع مهم در راستای «ساماندهی اقتصادی» خوانده است.
خبرگزاری ایرنا گزارش داده است که خانم مهاجرانی این اظهارات را روز (چهارشنبه، ۲۵ سرطان) در یک نشست خبری مطرح کرده و گفته است که وزیر داخلهی ایران در جلسه هیأت دولت دربارهی تأثیر خروج اتباع خارجی گزارش داده است.
وی در ادامه تاکید کرده است: «این موضوع مهمی است که هم خواست مردم است و هم با توجه به اینکه حجم زیادی از اقتصاد ما با یارانه در حوزههایی مثل انرژی و نان اداره میشود، در راستای ساماندهی اقتصادی، موضوع ساماندهی اتباع مهم است.»
قابل ذکر است که جمهوری اسلامی ایران در اوایل امسال برگههای سرشماری حدود دو میلیون شهروند افغانستان را که سند شبهقانونی دانسته میشد، باطل اعلام کرد و خواستار خروج این مهاجران شد.
همچنین ایران پس از جنگ با اسرائیل اخراج مهاجران را تشدید کرد. در حال حاضر روزانه دهها هزار نفر از مرزهای غربی افغانستان وارد این کشور میشوند. عمدهی بازگشتکنندگان خانوادههای مهاجر هستند.
باید گفت که بازگشت اجباری گسترده باعث شده است که برخی از مهاجران نتوانند داراییشان را از ایران به افغانستان انتقال دهند. برخی از بازگشتکنندگان میگویند که کارفرمایان و مالکان خانهها از پرداخت حقوق و رهن خانه سر باز زدهاند.
این در حالی است که کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان هشدار داده که تا پایان سال، سه میلیون مهاجر افغانستانی از ایران و پاکستان به کشور باز میگردند؛ روندی که بحران انسانی را تشدید میکند.
براساس آمار سازمان ملل، تنها از مسیر مرز اسلامقلعه، روزانه بیش از ۳۰ هزار نفر وارد افغانستان میشوند.
کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفته است که در واکنش به این وضعیت، اقداماتی اضطراری برای تامین آب، خدمات بهداشتی، تغذیه و واکسیناسیون برای هزاران نفر در روز آغاز شده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل تاکید کرده است که این روند، بدون برنامهریزی و آمادهگی کافی، میتواند وضعیت آسیبپذیر هزاران خانواده اهل افغانستان را بیشتر از پیش بحرانی کند و خواستار کمکهای فوری بشردوستانه شده است.
سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی خواستار کمکهای مالی فوری برای رسیدگی به مهاجران و جوامع میزبان آنان شده است.