شماری از زنان معترض و اعضای «جنبش شنبههای ارغوانی» میگویند که مسدود ماندن مکاتب دخترانه فاجعهای بزرگ برای افغانستان است.
اعضای این جنبش امروز (شنبه، ۲۸ میزان) در یک گردهمایی اعتراضی در یک مکان سربسته در مرکز ولایت تخار گفتهاند که بیش از نیمی از جمعیت کشور تحت حاکمیت حکومت سرپرست از حق آموزش و رشد فکری محروم شدهاند.
زنان معترض هشدار دادند که مکاتب تحت کنترول حکومت فعلی خطرناکتر از مسدودبودن مکاتب دخترانه است، زیرا در مکاتب تحت مدیریت حکومت فعلی «افکار و آموزههای افراطی و انحصارطلبی ترویج» میشود.
جنبش شنبههای ارغوانی این اظهارات در واکنش به درخواست جرگه اخیر پشتونهای پاکستان مطرح شده است.
جرگه پشتونهای پاکستان که در خیبرپختوانخوا برگزار شده بود، خواستار دسترسی دختران افغانستان به آموزش شده است.
جنبش شنبههای ارغوانی تاکید کرد که مسدودبودن مکاتب دخترانهی بالاتر از صنف ششم، به خودی خود یک فاجعهی بزرگ برای افغانستان است، زیرا بیش از نیمی از جمعیت جامعه از حق آموزش و رشد فکری محروم شدند، اما بازگشایی مکاتب دخترانه تحت حاکمیت فعلی فاجعهبارتر از آن است.
در ادامه آمده است که در مکاتب تحت مدیریت حکومت سرپرست نه تنها از آموزش علمی، عقلانی و انسانی خبری نیست، بلکه افکار و آموزههای افراطی ترویج و نسلی از دختران و زنان را تربیت خواهد کرد که بهجای پذیرش تفاوتها و همزیستی مسالمتآمیز، تنها خشونت، ترس، عقبگرایی و سلطهطلبی را ترویج خواهند کرد.
این جنبش تاکید کرد که زنان افغانستان از حقوق انسانی، قانونی و اسلامی خود دست نمیکشند و هرگونه تقلیل حقوق آنان را محکوم میکنند.
زنان معترض از رهبران و نهادهای سیاسی و مدنی پاکستان، بهویژه جنبش تحفظ پشتونها (PTM)، خواسته است که به مرزهای بینالمللی احترام گذاشته و از حمایت حکومت فعلی بردارند.
حکومت فعلی بیشتر از سه سال است که زنان و دختران را از رفتن به مکاتب و دانشگاهها محروم کرده است.
باید گفت که محدودیتهای حکومت فعلی، باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.