رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان، با ابراز نگرانی از وضعیت آموزشی و سطح سواد در کشور، میگوید که این کشور یکی از بالاترین نرخهای بیسوادی در جهان را دارد که ۵۰ درصد مردان و ۸۰ درصد زنان در این کشور بیسواد هستند.
خانم اوتونبایوا این اظهارات را روز (دوشنبه، ۲۳ سرطان) طی سخنرانیاش در «جشنواره کتاب کابل» مطرح کرده و گفته است که تنها ۵۰ درصد مردان و ۲۰ درصد از زنان افغانستان توانایی خواندن و نوشتن را دارند.
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد، محرومسازی دختران از تحصیل را مانع جدی در برابر توسعه و خودکفایی خوانده و خواهان حمایت سرمایهگذاران از بخش سوادآموزی در افغانستان شده است.
بر اساس تعریف جدید یونسکو، خواندن و نوشتن دیگر بهتنهایی نشاندهنده باسوادی نیست. به گفته یونسکو، باسواد کسی است که بتواند از دانش و مهارتهای خود برای ایجاد تغییر معنادار در زندگی شخصی و مشارکت فعال در جامعه استفاده کند. این تعریف فراتر از توانایی سنتی خواندن و نوشتن است و شامل مهارتهایی مانند شناخت، درک، تفسیر، خلق، برقراری ارتباط و محاسبه در زمینههای مختلف میشود. با این حال، در افغانستان حتی بخش قابل ملاحظه جمعیت قادر به خواندن و نوشتن نیست.
این در حالی است که پس از بازگشت حکومت سرپرست به قدرت، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب ندارند و دانشگاهها نیز به روی این قشر جامعه بسته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.