فدراسیون خبرنگاران اهل افغانستان در تبعید میگوید که با گذشت نزدیک به سه سال از حاکمیت حکومت سرپرست وضعیت هر روز بدتر شده میرود و کشور زیر حاکمیت حکومت فعلی جای امن برای خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، کنشگران مدنی و نیروهای امنیتی نیست.
این فدراسیون در یک تجمع دادخواهی از اخراج اجباری خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر و نیروهای امنیتی سابق از ایران ابراز نگرانی کرد و خواستار توقف اخراج اجباری آنان شده است.
اعضای فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید تاکید کرد: «پس از بازگشت حکومت سرپرست به قدرت و اعمال محدودیتهای بیشمار و ترس از تعقیب دستگیری و شکنجه صدها تن از خبرنگاران، مدافعان حقوق افراد در معرض خطر افغانستان را ترک کردند و به امید رفتن به کشورهای مهاجرپذیر به ایران پناه آوردهاند.»
این فدراسیون با نشر اعلامیهای گفته است که با تشدید روند اخراج اجباری میلیونها مهاجر اهل افغانستان از جمله افراد در معرض خطر در ایران به دلیل اخراج اجباری از سوی دولت این کشور، در وضعیت دشواری قرار گرفتهاند.
همچنین محمد رجا، عضو فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید میگوید: «ما از ترس تعقیب و شکنجه کشور خود را ترک کردیم و اکنون در ایران با خطر اخراج فوری و اجباری روبرو هستیم.»
وی تاکید کرد که در صورت اخراج از ایران آنها با خطر دستگیری، شکنجه و سایر رفتارهای غیرانسانی از سوی حکومت فعلی مواجه خواهند شد.
او ضمن انتقاد جدی از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در ایران گفت: «جهان پناهجویان افغان، به خصوص افراد در معرض خطر را فراموش کرده است.»
همچنین سویتا گوهری، خبرنگار آزاد و فعال حقوق بشر میگوید که در میان کسانی که اخراج میشوند، افرادی نیز هستند که جانشان با خطر جدی روبرو است.
این در حالی است که روز پنجشنبه هفتهی گذشته سازمان بینالمللی مهاجرت گفته بود که از ماه اپریل تا جون سال روان، ۸۵۸ هزار و ۱۷۰ تن از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته و ۵۳۲ هزار و ۸۵۴ تن نیز به این کشورها مهاجرت کردهاند.
در گزارش آمده بود که ۵۶ درصد از این افغانها بهگونه اجباری، ۴۶ درصد بهطور داوطلبانه و ۳۹ درصد نیز به دلیل مشکلات اقتصادی از ایران بازگشتهاند.
پس از فروپاشی حکومت پیشین افغانستان، میلیونها نفر، شامل فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران، به ایران و پاکستان پناه بردند. اکنون، ایران و پاکستان اعلام کردهاند که افغانهایی که اقامت معتبر ندارند را اخراج میکنند.