بسیاری از زنان در دوران بارداری و زایمان به هموروئید یا بواسیر مبتلا میشوند. اگر سابقه خانوادگی دارید، اغلب در حین اجابت مزاج فشار میآورید یا یبوست یا اسهال طولانی مدت (مزمن) دارید، ممکن است به هموروئید مبتلا شوید. علائم ممکن است شامل خون در مدفوع، درد در اطراف مقعد یا خارش باشد.
هموروئید چیست؟
هموروئید وریدهای متورم در کانال مقعد هستند. این مشکل رایج میتواند دردناک باشد، اما معمولاً جدی نیست. سیاهرگهامیتوانندد در داخل کانال مقعد متورم شوند و هموروئید داخلی ایجاد کنند. یا میتوانند در نزدیکی دهانه مقعد متورم شوند و هموروئید خارجی تشکیل دهند. شما میتوانید هر دو نوع را داشته باشید،
بواسیر یا هموروئید یکی از بیماریهای دستگاه گوارش است که باعث ایجاد زائدهی در قسمت خروجی مقعد میشود. در بواسیر وریدهای ناحیه تحتانی راستروده و مقعد متورم و بزرگ میشود و کشیدگی دیواره این عروق باعث تحریک میشود. توجه داشته باشید که هموروئید در زنان باردار شیوع بیشتری دارد.
همچنین با افزایش سن احتمال ابتلا به هموروئید بیشتر میشود. گرچه هموروئید دردناک و ناخوشایند است، اما بهراحتی قابل پیشگیری و درمان است. به دلیل اینکه هموروئید با گذشت زمان بدتر میشود، پزشکان پیشنهاد میکنند بهمحض ظاهر شدن باید درمان شود. گاهی اوقات برای درمان بواسیر به دارو و عمل جراحی نیاز است.
انواع هموروئید
بواسیر داخلی
بواسیر داخلی در عمق راستروده ایجاد میشود و از بیرون قابل مشاهده نیست. در اغلب مواقع این نوع بواسیر بدون درد است و اکثراً خونریزی مقعدی اولین علائم این بیماری است. زور زدن یا فشار آوردن در برخی از مواقع بواسیر داخلی را تحت فشار قرار میدهد که منجر به خارج شدن از مقعد میشود. به این حالت «بواسیر برجسته» گفته میشود و میتواند بسیار دردناک باشد
بواسیر خارجی:
بواسیر خارجی در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد میشود، به همین جهت قابل مشاهده است. از آنجا که عصبهای حساستری در این قسمت از بدن وجود دارد، در حالت عادی هم دردناک است. در این صورت وارد شدن فشار هنگام دفع مدفوع ممکن است منجر به خونریزی شود.
چه چیزی باعث هموروئید میشود؟
بواسیر معمولاً به دلیل فشار بیش از حد بر وریدهای ناحیه لگن و رکتوم ایجاد میشود. نشستن طولانی مدت روی توالت یا زور زدن برای اجابت مزاج فشاری ایجاد میکند که باعث متورم شدن و کشیدگی این سیاهرگها میشود. مواردی که میتوانند منجر به هموروئید شوند عبارتاند از یبوست، بارداری و اضافهوزن.
- بارداری.
- عوارض ناشی از یبوست مزمن
- داشتن سابقه خانوادگی هموروئید
علائم بیماری
شایعترین علائم هموروئید داخلی و خارجی خونریزی در هنگام اجابت مزاج، خارش و درد رکتوم است. ممکن است بعد از اجابت مزاج رگههایی از خون روی دستمال توالت یا خون در کاسه توالت پیدا کنید.
زنان اغلب به دلیل فشار بارداری، تغییرات هورمونی و زایمان دچار هموروئید میشوند. با اینحال علائم بواسیر در زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد. تنها تفاوت موجود در عوامل خطر نهفته آنها است. برخی از تحقیقات نشان میدهد زنان گاهی بیشتر از مردان دچار نشت مدفوع یا حرکات دردناک روده خواهند شد. همچنین هرچند نادر اما امکان بروز علائمی همچون کمخونی مثل ضعف و رنگپریدگی به دلیل خونریزی شدید وجود دارد
چگونه تشخیص داده میشوند؟
پزشک شما میتواند با پرسیدن در مورد سلامت گذشته خود و انجام یک معاینه فیزیکی متوجه شود که آیا هموروئید دارید یا خیر. پزشک ممکن است رکتوم شما را با یک انگشت دستکش دار یا یک دوربین روشن معاینه کند. اگر دلیل واضحی برای مشکلات شما نشان نداد، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را انجام دهد.
پیشگیری
تعدادی از اقدامات پیشگیرانه توصیه میشوند مانند:
پرهیز از نشستنهای مکرر و طولانیمدت، پرهیز از فشار آوردن بههنگام دفع، درمان یبوست و اسهال، داشتن رژیم غذایی دارای فیبر فراوان و نوشیدن مایعات زیاد یا دریافت مکملهای فیبردار، و انجام تمرینات ورزشی کافی. گذاشتن زمان کمتر برای تلاش برای دفع مدفوع، پرهیز از مطالعه در دستشویی، کم کردن وزن برای افراد دارای اضافه وزن و پرهیز از برداشتن اشیای سنگین نیز توصیه شده است. نوشیدن آب و مایعات زیاد در طول روز.
درمان
در اکثر مواقع با اقدامات ساده و ابتدایی میتوانید علائم ناشی از بواسیر را درمان کنید. در برخی از مواقع ممکن است نیاز به درمان با دارو باشد، در مرحله نهایی و عدم پاسخ به هیچ درمانی، بیمار نیاز به جراحی خواهد داشت که تمامی موارد با تشخیص پزشک انجام میشود.
نویسنده: داکتر معصومه پارسا