کریمه بنون، کارشناس حقوق بینالملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که در درباره افغانستان برگزار شده بود، خواهان حمایت جامعهی جهانی از زنان افغان شده و گفت که شورای امنیت باید به حکومت فعلی نشان دهد که جامعهی جهانی آپارتاید جنسیتی را تحمل نخواهد کرد.
خانم بنون در این نشست گفت که شورای امنیت بارها از حکومت فعلی خواسته است که به سوءاستفاده خود پایان دهد؛ اما تا اکنون این موضوع نتیجه نداده است.
وی تاکید کرد که شورای امنیت سازمان ملل راههای دیگر هم دارد که باید انجام دهد تا حکومت فعلی را در قبال سلب حقوق زنان پاسخگو کند.
او افزود: «من از شورای امنیت میخواهم با گامهای مشخص به حکومت فعلی نشان دهد که جامعهی جهانی نظام آپارتاید جنسیتی را که آنها در افغانستان اجرا کردهاند، تحمل نخواهد کرد.»
این کارشناس حقوق بینالملل گفت که گزارشگر ویژه سازمان ملل برای حقوق بشر در افغانستان و گروه تبعیض در گزارش ماه جون شان، آپارتاید جنسیتی در افغانستان را شرح دادند و از جامعه بینالمللی خواستهاند که آن را محکوم کند.
وی میگیود که بسیاری از کشورهای عضو شورای امنیت هم از وضعیت در افغانستان بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» یاد کردهاند.
خانم بنون گفت: «من امروز اینجا [نشست شورای امنیت] هستم تا از جامعهی جهانی خواهش کنم که فقط به محکومیت بدترین نمونه سیستماتیک علیه زنان که در جهان بیسابقه است، بسنده نکند و فوراً برای پایاندادن به آن اقدام کند.»
این فعال حقوق زنان تاکید کرد که شورای امنیت و سایر نهادهای مرتبط با سازمان ملل، باید قطعنامههایی را تصویب کنند که در آن رفتارهای حکومت فعلی با زنان، هم شکنجه مبتنی بر جنسیت و هم بهعنوان آپارتاید جنسیتی شناخته شوند.
به گفتهی وی، این قطعنامهها باید دولتها و سازمان ملل را ملزم به اقدام برای پایان دادن به نقض حقوق بینالملل و کشاندن عاملان آن به دادگاه کنند.
این در حالی است که رزا اوتانبایوا، رییس یوناما و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان، نیز روز گذشته با ابراز نگرانی از وضعیت جاری برای افغانستان در نشست شورای امنیت، تعامل با حکومت فعلی را بیفایده خواند و گفت که تعامل با حکومت سرپرست باعث تغییر جهت آنان نشده است.
همچنین او افزود که حکومت فعلی با صدور بیش از ۵۰ دستور برای حذف زنان از زندگی عمومی و آموزش، استراتژی تعامل سازمان ملل متحد را تضعیف کرده است.
قابل ذکر است که حکومت فعلی پس از تسلط بر افغانستان، همواره محدودیتهای شدید بر زنان و دختران افغان وضع کرده است.