مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت «روز ملی خبرنگاران» اعلام کرد که رسانهها و خبرنگاران در سال روان در کشور از لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی و قانونیشان با محدودیتهای شدیدی مواجه هستند و حقوقشان به شکل گستردهای نقض شده است.
این نهاد امروز (یکشنبه، ۲۷ حوت) با نشر گزارشی گفته است که وضعیت آزادی رسانهها و خبرنگاران در سال ۱۴۰۲ در افغانستان رو به وخامت نهاده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرد که طی ۱۲ ماه گذشته فشار بر رسانهها و خبرنگاران و تهدید آنها با شدت بیشتری نسبت به سال گذشته ادامه پیدا کرد و مبنای آن دستورالعملهایی بوده که با وجود قابل اجرایی خوانده شدن قانون رسانههای همهگانی، از سوی حکومت سرپرست صادر شده است.
در گزارش آمده است که در سال ۱۴۰۲، دستکم ۱۳۹ رویداد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده است که شامل ۸۰ مورد تهدید و ۵۹ مورد بازداشت خبرنگاران میباشد.
در ادامه آمده است که در این سال، مدیران مسوول دو رادیوی محلی به اتهامهای جنایی و «همکاری با رسانههای بیرونی و جاسوسی» هر کدام به یک سال زندان محکوم شدند و در حال حاضر دوران محکومیتشان را سپری میکنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفت: «اداره استخبارات و همچنان وزارت امر به معروف حکومت سرپرست به شکل مستقیم و غیرمستقیم به بازداشت، تهدید و ترساندن خبرنگاران، روند سرکوب رسانهها و آزادی بیان را در سال ۱۴۰۲ برعهده داشتند و تلاش زیادی کردند تا دستورالعملهای رسانهای را با شدت و جدیت اجرا کنند.»
براساس گزارش این نهاد، با وجود تلاشهای وزارت اطلاعات و فرهنگ جهت رسیدگی به شکایات و تخطیها از طریق کمیسیون اختصاصی آن، این کمیسیون به دلیل اعمال قدرت و فشار نمایندگان استخبارات و امر به معروف موفقیت ملموسی در بهبود وضعیت نداشته است و حتی در مواردی عامل و باعث نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها شده است.
با وجود، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت فعلی در پیامی به مناسبت «روز ملی خبرنگاران» گفت: «برای خبرنگاران در چهارچوب ارزشهای اسلامی و منافع ملی کشور توفیق خدمات بیشتر میخواهیم.»
باید گفت که ۲۷ حوت در افغانستان بهعنوان «روز ملی خبرنگاران» ثبت شده است.