با وجود وضع محدودیت و سرکوب زنان و دختران توسط نیروهای حکومت سرپرست، کارشناسان سازمان ملل با نشر بیانیهای مشترک اعلام کردهاند که با وجود وضعیت زنان و دختران افغانستان و چالش های فزاینده جهانی، ایجاب میکند که آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود.
در بیانیه آمده است که این بیانیه از سوی دوروتی استرادا تانک، رییس گروه کاری تبعیض علیه زنان و دختران، کلودیا فلورس، ایوانا کرستیچ، هاینا لو و لورا نیرینکیندی منتشر شده است.
آنان تاکید کردند: «آپارتاید جنسیتی صرفاً یک امکان نظری یا ساختار قانونی نیست، بلکه یک تهدید واقعی و یک واقعیت زنده برای میلیونها زن و دختر در سراسر جهان است، واقعیتی که در حال حاضر به صراحت در حقوق بینالملل تدوین نشده است.»
در بیانیه آمده است که زمان آن فرا رسیده که آپارتاید جنسیتی از سوی جامعهی بینالمللی بهعنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود.
کارشناسان سازمان ملل میگویند: «قوانین، سیاستها و شیوههای دولتی که زنان را به شرایط نابرابری و ظلم شدید با هدف از بین بردن موثر حقوق بشر تنزل میدهد، هسته اصلی نظامهای آپارتاید را منعکس میکند.»
آنان هشدار دادهاند که در افغانستان، فرمانها، سیاستها و عملکردهای حکومت سرپرست یک سیستم نهادینهشدهی تبعیض، ستم و سلطه بر زنان و دختران را تشکیل میدهند که معادل آپارتاید جنسیتی است.
در ادامه آمده است که حکومت فعلی تدوین آپارتاید جنسیتی را در حقوق بینالملل ضروری کرده، زیرا این کار به جامعهی بینالمللی اجازه میدهد تا حملات حکومت سرپرست به حقوق زنان و دختران افغانستان را بهتر شناسایی و رسیدگی کند.
آنان خواستار گنجاندن آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایت علیه بشریت بر اساس مادهی دوم پیشنویس مواد مربوط به پیشگیری و مجازات جنایات علیه بشریت شدند که در حال حاضر در کمیتهی ششم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در حال بررسی است.
کارشناسان سازمان ملل از کشورهای عضو و ناظر مجمع عمومی خواستند تا با به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت با هدف انقیاد سیستماتیک، از اصول حقوق بشر برابری و عدم تبعیض، کرامت، مشارکت فراگیر، مسوولیت پذیری و انسانیت در سطح جهانی حمایت کنند.
این در حالی است که حکومت سرپرست پس از حاکمیت خود محدودیتهای شدید بر حقوق زنان و دختران وضع کرده است.
از دید فعالان حقوق بشر، این کار حکومت فعلی آپارتاید جنسیتی است که باید به رسمیت شناخته شود.