شماری از زنان معترض و اعضای شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان میگویند که پنج میلیون دختر در افغانستان از حق آموزش و تحصیل محروم هستند.
آنان این موضوع به مناسبت روز جهانی آموزش مطرح کرده و گفتهاند که افغانستان در حالی بالاترین نرخ بیسوادی را دارد، حکومت سرپرست تمامی دختران را از آموزش و تحصیل محروم کرده است.
زنان معترض میگویند که هدف اصلی تجلیل از روز جهانی آموزش، افزایش آگاهی جهانی دربارهی اهمیت آموزش و دسترسی به آن برای تمامی افراد جامعه است.
به گفتهی آنان، بیش از ۳۰ درصد از دختران افغانستان، هیچ نوع دسترسی حتی به آموزش در سطح ابتدایی را ندارند.
اعضای شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان گفت که قبل از فرمانهای حکومت فعلی، از هر سه دختر جوان یک نفر شامل دانشگاه بوده و ۴ نفر از ۱۰ دانشآموز را دختران تشکیل میدادند.
براساس آمارهای موجود در سال ۲۰۲۱ میلادی صد هزار دختر شامل دانشگاه شده بودند.
زنان معترض تاکید کردند که روز جهانی آموزش فرصتی است تا تلاش کنیم که همهی افراد، بدون توجه به جنسیت، سن، نژاد و ملیت به آموزش دسترسی داشته باشند.
آنان تاکید کردند که درحالی جامعهی جهانی روز آموزش را گرامی میدارد که دختران در افغانستان تحت حاکمیت حکومت فعلی، از این حق محروم هستند.
در حالی فعالان حقوق زن از محدودیتهای حکومت فعلی علیه زنان و دختران انتقاد میکند که بیش از دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
علیرغم واکنشها و محکومیتهای جهانی، حکومت سرپرست تا اکنون از تصمیمشان دربارهی آموزش زنان و دختران عقبنشینی نکردهاند. حکومت فعلی کار زنان در ادارات دولتی و غیردولتی را نیز منع کرده است.