شماری از زنان و معترض و اعضای «ائتلاف جنبشهای زنان معترض افغانستان» میگویند که جامعهی جهانی بر اساس تعهدات خود طبق اسناد حقوق بشری، باید جلو نقض حقوق بشر در افغانستان را بگیرد و از زنان و دختران افغانستان برای دستیابی به حقوقشان حمایت کند.
این ائتلاف با نشر اعلامیهای به مناسبت روز جهانی حقوق بشر گفته است که زنان بهعنوان نیمی از پیکرهی فعال جامعهی افغانستان از حیات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به کلی حذف شدهاند.
آنان خواستار اقدامات عملی و مؤثر جامعهی جهانی، از جمله سازمان ملل متحد، نهادهای حقوق بشری و دولتها برای توقف نقض حقوق بشر و حقوق زنان و دختران در افغانستان شدهاند.
زنان معترض با انتقاد از عملکرد نهادهای حقوق بشری میگویند، درحالیکه جهان از برابری زن و مرد در تمام حقوق انسانی سخن میزند، امروز زنان و دختران در افغانستان از طبیعیترین و ابتداییترین حقوق شان، از جمله حق آموزش، کار، مشارکت سیاسی، آزادی، برگزاری تجمعات و اعتراضات محروم هستند.
بر اساس اعلامیه، محدودیتها بر شغل زنان و دختران در افغانستان، در کنار بر فلج ساختن چرخهی توسعه و اقتصاد کشور، منجر به گسترش«فقر و فلاکت» در جامعه شده و هیچ مبنای دینی، حقوقی و اخلاقی ندارد.
همچنین ائتلاف جنبشهای زنان معترض افغانستان در اعلامیهاش افزوده است که پاسخ حکومت سرپرست به اعتراض و دادخواهی زنان علیه این محرومیتها، ارعاب و تهدید، سرکوب شدید، بازداشتهای خودسرانه و زندان، شکنجه و قتل بوده است.
این در حالی است که در حال حاضر دستکم چهار زن معترض از چندین ماه به اینسو در زندان حکومت سرپرست بهسر میبرند.
اخیرا گزارشهایی دربارهی وضعیت نامناسب و بیماری برخی از این زنان منتشر شده است.
در عین حال دیروز ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان از حکومت فعلی خواسته بود که روز جهانی حقوق بشر را با آزادی تمام مدافعان حقوق بشر، از جمله زنان معترض گرامی بدارند.