سازمان بینالمللی مهاجرت اعلام کرد که از سال ۲۰۲۰ میلادی تا اکنون نزدیک به ۸ میلیون شهروند افغانستان سرزمین خود را ترک کردند.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که از این میان، یک میلیون شهروند اهل افغانستان به کشورهای اروپایی پناه برده و ۸۵ درصد دیگر به کشورهای همسایه رفتهاند.
در گزارش آمده است که از زمان به قدرت رسیدن حکومت فعلی در اسد ۱۴۰۰ در افغانستان، تورم اقتصادی در این کشور افزایش قابل توجهی داشته و در این مدت بیش از نیمی از جمعیت کشور فقر را تجربه کردهاند.
دولت ایالات متحده آمریکا در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ با حکومت سرپرست در دوحه قطر توافقنامه صلح امضا کرد و بسیاری معتقدند که این توافقنامه زمینه فروپاشی جمهوری اسلامی افغانستان و ورود حکومت فعلی به کابل را فراهم کرد.
سازمان بینالمللی مهاجرت تاکید کرد که حدود ۷۰ درصد از افغانهایی که به ایران مهاجرت میکنند، میگویند به دلیل نبود فرصتهای شغلی سرزمین خود را ترک کردهاند.
این سازمان افزود که شمار بازگشتکنندگان شهروندان اهل افغانستان از ایران نیز چشمگیر است و در سال ۲۰۲۳ نزدیک به یک میلیون افغان از ایران به کشور خود بازگشتهاند. ۷۰ درصد از مهاجرانی که بازگشتهاند مدارک اقامتی نداشتند.
در گزارش آمده است که بسیاری از شهروندان افغانستان به دلیل دشواریهای اخذ پاسپورت و ویزا، ترجیح میدهند از راههای غیرقانونی به دیگر کشورها مهاجرت کنند و عمدتاً برای عبور از مرزها به قاچاقچیان انسان پول میپردازند.
گزارش سازمان مهاجرت میگوید، افغانهایی که به اسناد سفر دسترسی ندارند با تهدیدهای بیشتری از جمله نقض حقوق بشر در عبور از مرزها و در کشورهای همسایه روبرو هستند.
سازمان مهاجرت میگوید که این دسته از افغانها با برخوردهای «ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز» مواجه میشوند.
همچنین سازمان بینالمللی مهاجرت در ادامه این گزارش از کشورها خواسته است که اخراج مهاجران اهل افغانستان را تا زمانی که شرایط برای بازگشت «ایمن، آبرومندانه و داوطلبانه» فراهم میشود، متوقف کنند.
قابل ذکر است که دولتهای پاکستان و ایران در ماههای پسین روند اخراج مهاجران افغان فاقد مدارک اقامتی را افزایش داده است. براساس آمار ارائه شده از سوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان حکومت فعلی، روزانه بیش از هزار مهاجر افغان از این دو کشور اخراج میشوند.