کمیته بینالمللی صلیب سرخ به مناسبت «روز جهانی آگاهی از خطرات ماین و کمک به ماین پاکی» اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۵۶۴ نفر در افغانستان براثر انفجار ماین و مواد انفجاری باقیمانده از جنگ کشته و زخمی شدهاند.
این کمیته امروز (جمعه، ۱۵ حمل) با نشر گزارشی گفته است که ۴۳۴ کودک نیز در میان قربانیان بوده است. این تعداد کشته و زخمی را براثر وقوع ۲۵۱ رویداد مرتبط به انواع مواد انفجاری، ثبت کرده است.
گزارش به نقل از کاترینا ریتز، رییس دفتر کمیته بینالمللی صلیب سرخ در افغانستان نوشته است: «ماینها و بقایای مواد منفجرهی جنگ نه تنها زندگی روزمره و توسعهی اقتصادی را مختل میکند، بلکه منجر به تراژدیهای دلخراش، بهویژه در میان کودکان میشود.»
وی در بخشی از صحبتهایش با اشاره به تعلیق کمکهای مالی آمریکا گفته است که کاهش بودجه بر تلاشها برای پاکسازی ماینها و مهمات منفجر نشده تأثیر گذاشته و جانهای بیشتری را به خطر میاندازد.
رییس دفتر کمیته بینالمللی صلیب برای افغانستان خواستار حمایت جامعهی بینالمللی و نهادهای بشردوستانه از مردم کشور برای مقابله با پیامدهای آلودگی با مواد منفجره شده است.
قابل ذکر است که افغانستان یکی از آلودهترین کشورهای جهان به ماین و مواد انفجاری باقیمانده از جنگ است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، ۳.۳ میلیون نفر در افغانستان در شعاع یک کیلومتری ماینها و مواد انفجاری زندگی میکنند.
سازمان ملل برای تداوم برنامهی ماینپاکی در افغانستان در سال جاری میلادی ۲۱.۹ میلیون دالر بودجه درخواست کرده است، اما با تعلیق کمکهای مالی آمریکا، نگرانیها از تأمین این بودجه افزایش یافته است.
همچنین یوناما یا دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است افغانستان از جملهی آسیبدیدهترین کشورها از مواد انفجاری باقیمانده از جنگ است.
این نهاد با نشر ویدیویی در حساب کاربری ایکس خود نوشته است: «در جریان چندین دهه جنگ، دهها هزار شهروند عادی افغانستان، بهدلیل ماینها و مواد منفجرهی باقیمانده از جنگ جان یا اعضای بدنشان را از دست دادهاند.»
هیأت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان در ادامه تاکید کرده است که اکنون بیشتر قربانیان انفجار ماینها، کودکان هستند.