روزا اتونبایوا، رییس یوناما و نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید که چالش تضمین دسترسی دختران و زنان افغانستان به آموزش یک بعدی نیست.
آقای اتونبایوا در مورد چالشهای آموزش دختران افغانستان در نشست «آموزش دختران در جوامع مسلمان» در اسلامآباد سخنرانی کرده و گفت که برای تضمین دسترسی به آموزش باید با همهی طرفها گفتگو شود.
وی تاکید کرده است که فراهمسازی آموزش دختران نیازمند همکاری و همفکری همهی طرفها در افغانستان است.
نشست دو روزه سازمان همکاری اسلامی با محوریت «آموزش دختران در جوامع اسلامی» روز شنبه با حضور بیش از ۱۵۰ شخصیت بینالمللی اعم از وزیران، سفیران، علما و نمایندگان یونسکو، یونیسف و بانک جهانی در اسلامآباد برگزار شد.
در این نشست سران حکومت فعلی بهرغم دعوت از اشتراک خودداری کرد.
در این نشست دبیرکل سازمان همبستگی جهان اسلام گفت که آموزش دختران در اسلام ممنوع نشده است و افزود «ما ملاحظات دینی برخیها را که با استفاده از نام اسلام مانع آموزش دختران میشوند، رد میکنیم.»
همچنین ملاله یوسفزی، برنده جایزهی صلح نوبل و فعال حقوق زنان نیز در این کنفرانس از تجربیات خود در مسیر ارتقاء آموزش دختران گفت و از جامعهی جهانی خواست که حمایتهای بیشتری از این حرکت انجام دهند.
محمد العیسی، دبیرکل اتحادیهی جهانی مسلمانان و ریيس سازمان علمای مسلمان در این نشست گفته بود که اسلام به طور قاطع هر گونه محرومیت از آموزش زنان را چه جزئی و چه کامل در هر سن، سطح یا تخصصی، رد میکند.
اتونبایوا در حالی بر گفتگو با همه طرفها در زمینهی آموزش تاکید میکند که حکومت سرپرست پس از تسلط بر افغانستان، دروازههای مکاتب بالاتر از صنف ششم و همچنین دانشگاهها را به روی دختران بستند. هرچند این اقدام حکومت فعلی تا «امر ثانی» خوانده میشد؛ اما با گذشت سه سال، نه تنها در این رویکردشان تغییر نیاوردند بلکه آن را تشدید نیز کرده است.
در آخرین مورد، حکومت فعلی تحصیل دختران و زنان در نهادهای تحصیلی پزشکی را نیز منع کرده است.
همچنین زنان و دختران از رفتن به پارکها، حمامها، آرایشگاهها، سفر کردن بدون محرم، حرف زدن با صدای بلند و کار نیز منع شده است.
این محدودیتها و ممنوعیتها واکنشهای گسترده جهانی را به همراه شده است.