ضیاالحق امرخیل، والی پیشین ننگرهار نگرانی خود را نسبت به محدودیت آموزش زنان و دختران در افغانستان ابراز کرد و میگوید که ادامه این وضعیت پیامدهای منفی برای آینده کشور خواهد داشت.
آقای امرخیل با نشر پیامی در حساب کاربری ایکس خود نوشته است که توجه به آموزش زنان و دختران، برای پیشرفت افغانستان ضروری است.
او تاکید کرد: «من یک هفته در یک کشور اسلامی بودم. دیدن اینکه دختران با آرامش، رفاه و خوشحالی به مراکز آموزشی میروند، برایم بسیار دردناک بود، بهویژه وقتی آن را با خواهران و دختران محروم کشور خود مقایسه میکردم که با وجود مشکلات فراوان، با اشتیاق برای آیندهای روشن درس میخواندند، اما از این حق محروم شدهاند.»
والی پیشین ننگرهار افزود که نزدیک به چهار سال از تسلط حکومت فعلی بر افغانستان میگذرد، اما هنوز به مسئله آموزش توجه کافی نشده است.
او گفت که نیمی از جامعه افغانستان از تحصیل محروم هستند و کمبود استادان و کادرهای حرفهای در بخش آموزش و کار مردان نیز افزایش یافته است.
همچنین او در بخشی از پیامش گفته است: «اگر به آموزش توجه نکنیم، آینده پر از نیازهای بیشتری خواهد بود. فقط منابع طبیعی مانند معادن نمیتواند مشکل را حل کند، اگر حل شود، کشورهای آفریقایی ثروتمندترین کشورهای جهان خواهند بود. ببینید، کره جنوبی مواد معدنی ندارد، اما کادر علمی دارد. آن کشور در آموزش و پرورش سرمایهگذاری کرده، افراد متخصص تربیت کرده و آنها را کادر منصوب کرده و از این طریق خود را مقتدر، ثروتمند و رهایی از نیاز دیگران ساخته است.»
ضیاالحق امرخیل تاکید کرد: «نیاز آفتی است که عزت نفس مردم را میکشد. از شر این بیماری خلاص شوید.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که حکومت سرپرست پس از تسلط بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، محدودیتهای فراوانی بر زنان و دختران وضع کرده و آنها را از حق آموزش و کار محروم کرده است.
همچنین حکومت سرپرست پس از تسلط دوباره بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند و سپس درهای دانشگاهها را نیز بهروی دختران بستند.
حکومت فعلی در تازهترین اقدام، تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را نیز منع کرده است و به این ترتیب دختران را بهصورت کامل از دسترسی به آموزش رسمی محروم کرده است.