سازمان حفاظت از کودکان (Save the Children) در تازهترین مورد اعلام کرده است که افغانستان همچنان دارای بیشترین تعداد کودکان بیخانمان بر اثر رویدادهای طبیعی است.
این سازمان امروز (سهشنبه، ۱۶ اسد) با نشر گزارشی گفته است که رویدادهای شدید آب و هوایی در افغانستان حداقل ۳۸ هزار نفر را در شش ماه اول سال جاری میلادی مجبور به ترک خانههایشان کرده که حدود نیمی از آنها کودکان هستند.
سازمان حفاظت از کودکان در گزارش با استناد به تحلیل مرکز پایش جابجایی داخلی(IDMC) گفته است که جابجاییها در افغانستان در نیمهی اول سال جاری میلادی به دلیل خشکسالی، دمای شدید هوا، سیل، رانش زمین و طوفان نسبت به کل سال ۲۰۲۳ میلادی افزایش یافته است.
در گزارش آمده است که افغانستان با بیش از ۷۴۷ هزار کودک بیسرپناه، دارای بیشترین تعداد کودکان بیخانمان بر اثر رویدادهای طبیعی در میان کشورهای جهان در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی بوده است.
این سازمان افزود که افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در برابر تأثیرات تغییرات آب و هوایی با کمترین توان سازگاری و مقابله با تأثیرات آن در جهان است.
همچنین سازمان حفاظت از کودکان به نقل از سازمان ملل متحد میگوید که ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان با شرایط خشکسالی شدید و فاجعهبار مواجه هستند که بیش از نیمی از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد.
در گزارش سازمان حفاظت از کودکان آمده است که دختران و زنان بهطور نامتناسبی تحت تأثیر بلایای آب و هوایی در مقایسه با مردان، به ویژه آنهایی که در شرایط آسیبپذیر هستند، قرار میگیرند.
ارشد مالک، مدیر سازمان حفاظت از کودکان در افغانستان گفته است: «بحران اقلیمی به بحران انسانی در افغانستان دامن میزند. مردم را مجبور به ترک خانههایشان میکند، منابع آب را از بین میبرد و از رفتن کودکان به مکتب جلوگیری میکند. زندگی کودکان را تغییر میدهد.»
همچنین اوچا یا نهاد حمایتکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد گفته بود که بهدلیل کمبود بودجهی نهادهای امدادرسان، ۶.۳ میلیون نفر در افغانستان به آب پاک و سالم دسترسی نخواهند داشت.
این در حالی است که پایتخت افغانستان به خصوص دشت برچی، غرب کابل با مشکل جدی کمبود آب آشامیدنی روبهرو است و باشندگان این ساحه ساعتهای متوالی در صف توزیع آب منتظر دریافت چند بشکه آب در طول روز هستند.