نی یا نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان اعلام کرده است که محدودیت «سیستماتیک» بر دسترسی به اطلاعات در کشور، آیندهی خبرنگاری را مبهم کرده است.
این نهاد امروز (پنجشنبه، ۶ میزان) به مناسبت روز جهانی دسترسی به اطلاعات گفت که طی ۲۰ سال گذشته، دسترسی به اطلاعات بهعنوان حق شهروندی شهروندان افغانستان به حالت «نیمهجان» وجود داشت؛ اما این حق پس از حاکمیت حکومت سرپرست به پایینترین سطح خود رسیده است.
در ادامه آمده است که طی دوسال گذشته حکومت فعلی قانون دسترسی به اطلاعات، کمیسیون نظارت دسترسی به اطلاعات و بخشهای اطلاعرسانی در ادارات حکومتی را لغو کرده است.
این نهاد گفته است که براساس نظرسنجیهای دفتر نی، خبرنگاران از نبود اطلاعات خبری و دسترسیشان به اطلاعات بروز و به موقع شاکی هستند.
نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان تاکید کرده است که این نظرسنجی نشان میدهد که دسترسی به اطلاعات نسبت به دو سال گذشته ۳۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
براساس معلومات موجود، ۸۹ درصد خبرنگاران سرویشده گفتهاند که دسترسی به اطلاعات ندارند.
نی افزود که روز جهانی دسترسی به اطلاعات امسال در حالی فرا میرسد که کار خبرنگاری و اطلاعرسانی در افغانستان با چالشهای جدی روبررو است.
در ادامه آمده است که علاوه بر چالش عدم دسترسی به اطلاعات، نبود مصونیت کاری و خشونتهای فیزیکی در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهای نیز نگرانکننده است.
همچنین این نهاد از مقامهای حکومت فعلی خواسته است که به مشکلات جامعهی خبرنگاری رسیدگی، قانون دسترسی به اطلاعات را نافذ و کمیسیون نظارت دسترسی به اطلاعات را فعال کنند.
این در حالی است که رسانهها و خبرنگاران افغانستان پس از حاکمیت حکومت فعلی با محدودیتهای جدی روبهرو شدند. طی دو سال اخیر، نیمی از رسانههای افغانستان تعطیل و ۷۰ درصد از خبرنگاران کشور نیز بیکار شدهاند.
بر اساس معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، در حال حاضر دو خبرنگار و کارمند رسانهای در زندان بهسر میبرند.
طبق اطلاعات این مرکز، مرتضی بهبودی، خبرنگار افغانستانی-فرانسوی و امینالله عالمی، صاحبامتیاز و مدیرمسوول رادیوی محلی «ممتاز» در فاریاب همچنان دربند بهسر میبرند.