شماری از مهاجرین افغانستانی مقیم پاکستان در یک نامهی سرگشاده به سازمان ملل و دولت پاکستان، گفتهاند آنان بر اساس اعلامیهی حقوق بشر و کنوانسیون ۱۹۵۱ جنوا، از نظر حقوقی باید بهعنوان پناهنده شناخته و تمام حقوق پناهندگی برای آنها اعطا شود.
آنان در نامه نوشتهاند که به تمام پناهجویان مقیم پاکستان باید مدارک اقامت قانونی تا بررسی پروندههای مهاجرتیشان، داده شود.
در ادامه آمده است، پناهجویانی که پس از حاکمیت حکومت فعلی در افغانستان به پاکستان مهاجرت کردهاند، دارای پروندههای مهاجرتی SIV،P1 و P2 هستند و در انتظار رسیدگی به پروندههایشان توسط کشورهای موردنظر میباشند.
همچنین در نامه آمده است که پناهجویانی که نیاز به ویزا دارند، دولت پاکستان باید برای آنان ویزای قانونی بدهد.
شورای مهاجرین افغانستان در اسلامآباد از سازمان ملل متحد مستقر در پاکستان نیز خواسته است که کمیساریای عالی این سازمان در امور پناهندگان برای شهروندان افغانستان کارت پناهندگی صادر کند.
این شورا در نامهی سرگشاده نوشته است که اگر امکان صدور کارت پناهندگی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل وجود ندارد، این سازمان باید پولیس پاکستان را متقاعد کند که کارت دفتر «شارپ» از شرکای این کمیساریای را به عنوان سند معتبر پناهندگی بپذیرد.
مهاجرین افغان مقیم پاکستان میگویند که سازمان ملل متحد باید ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای پذیرنده پناهجو را متقاعد کند که فرآیندهای پرونده SIV، P1 و P2 را سرعت بخشند.
قابل ذکر است که بخش عمده از پناهجویان افغانستانی مقیم پاکستان، همکاران پیشین نظامیان و دفاتر کشورهای خارجی، فعالان حقوق بشر و خبرنگاران هستند که از ترس حکومت فعلی به آن کشور فرار کردهاند.
این نامهی سرگشاده در حالی به سازمان ملل و پاکستان ارسال میشود که اخیراً پولیس پاکستان موجی از بازداشت و اخراج اجباری پناهجویان افغانستانی را آغاز کرده که این کار جان افرادی که از افغانستان فرار کردهاند، را به خطر میاندازد.
براساس گزارشهای نهادهای بینالمللی حدود سه میلیون مهاجر افغان تنها در پاکستان زندگی میکنند که تنها بیش از ۳۰۰ هزار آن پس از تسلط حکومت فعلی بر افغانستان به آن کشور پناه بردند.
شهروندان افغانستان در پاکستان همواره با بازداشت، بدرفتاری، توهین و زندانی شدن روبهرو بوده اند و اکنون بیش از ۵۰۰ افغان در زندانیهای پاکستان محبوس هستند.
افغانستان یکی از کشورهایی است که بیشترین مهاجر را در جهان دارد. این روند با تسلط دوبارهی حکومت فعلی بر افغانستان افزایش یافته است.