یوناما یا دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان بهمناسبت «روز جهانی آگاهی از خطرات ماین و همکاری در امور ماینپاکی» اعلام کرده است که ماینها و مهمات منفجرنشده هنوز در سراسر افغانستان پراکندهاند و زندگی شهروندان این کشور، بهویژه کودکان را تهدید میکند.
یوناما امروز (پنجشنبه، ۱۶ حمل) با نشر ویدیویی در حساب کاربری فیسبوک خود گفت که در طول چند دهه درگیری، نزدیک به ۴۵ هزار شهروند افغانستان براثر انفجار ماینها جان باخته یا زخمی شدند.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان تاکید کرد که دفتر ماینپاکی سازمان ملل متحد بیش از سه هزار کیلومتر زمین را در افغانستان از ماینها پاکسازی کرده است.
این نهاد تاکید کرد: «اما مهمات و ماینهای منفجرنشده هنوز هم در سراسر افغانستان پراکنده افتادهاند و جوامع، بهخصوص اطفال را تهدید میکنند؛ درحالیکه آنان بهدنبال بازسازی زندگی خود هستند.»
یوناما خواستار اتحاد برای افزایش آگاهی در مورد خطرات ماین و مواد انفجاری باقیمانده از جنگ و حمایت از کار ماینپاکی در این کشور شده است.
همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز با نشر پیامی در حساب کاربری ایکس خود گفته است: «ماینهای زمینی، مهمات انفجاری و بقایای جنگ، میلیونها نفر را که در درگیریهای مسلحانه گرفتار شدهاند، مستقیما تهدید میکنند؛ از افغانستان گرفته تا سودان، اوکراین و غزه.»
او افزود: «کشوربهکشور، جامعهبهجامعه، بیایید جهان را از شر این سلاحها خلاص کنیم؛ یکبار برای همیشه.»
از سویی هم، اوچا یا نهاد هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرده است که از جنوری سال ۲۰۲۲ میلادی تا فبروری ۲۰۲۴ میلادی دستکم یک هزار و ۴۰۱ تن در افغانستان قربانی انفجار ماین و مواد منفجره شدند.
این نهاد با نشر گزارشی گفته است که حدود چهار میلیون تن در افغانستان با خطر ماین و مواد منفجره روبرو هستند.
اوچا تاکید کرد که ۸۶ درصد از قربانیان انفجار ماین و مواد منفجره در کشور کودکان هستند.
افغانستان بهدلیل تجربهی چندین دهه جنگ، یکی از آلودهترین کشورها به ماین و مواد انفجاری باقیمانده از جنگ است.
انفجار این ماینها و مواد انفجاری هرازگاهی جان شهروندان کشور، بهویژه کودکان را میگیرد.
در تازهترین مورد، در روزهای اخیر براثر انفجار ماین در ولایتهای هرات و غزنی ۱۰ کودک جان باختند.