شماری از اعضای اتحادیهی فعالان حقوق بشر با برگزاری برنامهی اعتراضی به دومین نشست سازمان ملل با حضور نمایندههای خاص کشورها، در مورد افغانستان واکنش نشان داده و از این سازمان خواستهاند که اعمال «آپارتاید جنسیتی» و نسلکشی هزارهها در کشور، باید بهعنوان «جنایت علیه بشریت» بهرسمیت شناخته شود.
اعضای این اتحادیه با برگزاری یک راهپیمایی اعتراضی در شهر«کلگری» کانادا گفتهاند که تمام رفتارهای حکومت سرپرست و مخصوصاً اختطاف و آدمربایی و گروگانگیری زنان و دختران، سزاوار وارد ساختن فشارهای بیشتر جامعهی جهانی بر این حکومت میباشد.
آنان از سازمان ملل متحد خواستهاند که عاملان این جرایم را در محاکم بینالمللی به محاکمه بکشانند.
آنان میگویند که حضور نمایندگان سازمان ملل متحد در سه دههی اخیر در افغانستان، نشان داده است که فرستادههای ویژهی این سازمان نتوانستهاند به طور کامل انتظارات و خواستههای اکثریت مردم این کشور را برآورده کنند و این سازمان باید دقت و توجه بیشتر در تعیین نمایندهی ویژه، مطابق به معیارهای جهانی و به پیچیدگی شرایط و نیازهای مردم افغانستان کند.
باید گفت که نشست دوحه دیروز (یکشنبه، ۲۹ دلو) با میزبانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد آغاز شد و برای امروز (دوشنبه، ۳۰ دلو) نیز ادامه دارد.
در این نشست در مورد رویکرد هماهنگتر، منسجمتر و ساختاریافتهتر جامعهی جهانی در تعامل با افغانستان تحت کنترل طالبان بحث میشود و همچنین تعیین نمایندهی ویژه از دستور کار جلسه است.
آنها از سازمان ملل متحد میخواهند که سیاستهای خود را در قبال حکومت سرپرست بهصورت جدی، معقول و قابل قبول بازنگری کند.
معترضین میگویند که هرگونه تلاش در جهت بهرسمیتشناسی این حکومت توسط جامعهی جهانی یا حتی جرمزدایی از حکومت سرپرست برای مردم افغانستان اعتباری نخواهد داشت.
تظاهراتکنندگان خواستار تضمین و رعایت اصل حق تعیین سرنوشت ملتها توسط شهروندان افغانستان از طریق مکانیسمهای پذیرفتهشدهی دموکراسی و تأمین حقوق سیاسی و اساسی مردم شدند.
در قطعنامهی تظاهرات از سازمان ملل متحد و کشورها خواسته شده که جرایم ضدبشری حکومت فعلی و نسلکشی هزارهها در افغانستان را به رسمیت بشناسند و مصداق تمامی این جنایات و جرایم وجود دارد و تیم تحقیقاتی تشکیل و مجرمان به دادگاه کشانده شوند.
نشست دوروزهی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان در دوحه، پایتخت قطر از روز گذشته آغاز شده و امروز پایان خواهد یافت.