مسوولان در وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست اعلام کردهاند که حکومت فعلی برای آوازخوانها و محلیخوانان در افغانستان کار جایگزین معرفی کرده است. آنان میتوانند در سرودن نعت و تولید ترانههای اسلامی مصروف شوند.
خبیب غفران، سخنگوی این وزارت به رسانهها گفته است که هنرمندان و آوازخوانها حالا میتوانند در سرودن نعت (شعر مذهبی) و تولید ترانههای اسلامی، با حکومت حکومت سرپرست همکاری همه جانبه کنند.
آقای غفران تاکید کرد: « ادارات ما با افرادی که در گذشته آواز میخواندند و به گفته خودشان هنرمند بودند، تماس گرفتهاند تا بیایند و استعدادهای شان را در بخشهای که فرهنگ اصیل افغانی با آن مشکلی ندارد، به کار بگیرند و در بخش کمپوز، سرودن نعت و ترانهها اسلامی و زمزمهی شعرها همکاری کنند.»
او افزود که وزارت اطلاعات و فرهنگ از هنرهایی حمایت میکند که «در فرهنگ اصیل افغانستان و شریعت اسلامی در مورد آن ملاحظهای وجود نداشته باشد.
سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ تصریح کرد که در بخش ترانه، شعر و زمزمه، افغانستان هنرمندان و ترانهخوانهای قوی دارد.
خبیب غفران در ادامه گفت که آنچه در گذشته موسیقی یا آوازخوانی گفته میشد و بخشی از فرهنگ افغانستان بود، متاسفانه تعریف غلطی از موسیقی بود و فرهنگ اصیل افغانستانی ایجاب نمیکند که از آن حمایت شود.
قابل ذکر است که حکومت سرپرست موسیقی را حرام میداند و آن را در افغانستان ممنوع کرده و چندین مرتبه سازها و وسایل موسیقی را توقیف کرده و از بین برده است. همه دستاندرکاران این عرصه هنری هم کارشان را از دست دادهاند.
مشخص نیست آیا هنرمندان برای همکاری به این وزارتخانه مراجعه کردهاند یا نه اما بیشتر آنها میگویند حکومت فعلی به آوازخوانها و نوازندگان دید مثبتی ندارد.
میرمفتون، محلیخوان و چهره سرشناس موسیقی افغانستان که به سبک منحصربهفرداش مشهور است یکی از کسانی است که پس از روی کار آمدن دوبارهی حکومت فعلی در افغانستان، کشور مانده است.
این محلیخوان مشهور تقریباً هنر و آوازخوانی را ترک کرده و میگوید مشغول کشاورزی است.
همچنین در افغانستان تحت حاکمیت حکومت فعلی از کنسرت، برنامه موسیقی در رسانهها و ساز و آواز در مراسم شخصی و خانوادگی خبری نیست. بسیاری از هنرمندان میگویند منزوی شده و امیدی هم به آینده ندارد.
شمار قابل ملاحظهای از هنرمندان ناگزیر شدهاند که افغانستان را ترک کنند. برخی به ایران و تعدادی هم به پاکستان مهاجر شدهاند. بعضی از دستاندکاران هنر موسیقی در افغانستان به سایر کشورها از جمله ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، هند و کشورهای غربی رفتهاند.