آلرژی چیست؟

3 هفته قبل
زمان مطالعه 4 دقیقه

آلرژی زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن به یک ماده خارجی که وارد بدن می‌شود واکنش نشان دهد. این مواد به عنوان آلرژن شناخته می‌شوند. آنها شامل گرد وغبار هوا، گرده گل‌ها ،‌ موی حیوانات و….، آلرژی همچنین ممکن است به دلیل برخی غذاها و داروها رخ دهد که در اکثر افراد واکنشی ایجاد نمی‌کنند.

سیستم ایمنی پروتئین‌های محافظی به نام آنتی بادی می‌سازد که به مهاجمانی مانند میکروب‌ها حمله می‌کند. اما با آلرژی، سیستم ایمنی پادتن‌های تولید می‌کند که یک آلرژن خاص را مضر نشان می‌دهد، حتی اگر اینطور نباشد. تماس با آلرژن باعث واکنش سیستم ایمنی می‌شود که می‌تواند پوست، سینوس‌ها، راه‌های هوایی یا دستگاه گوارش را ملتهب کند.

واکنش‌های آلرژیک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. آنها می‌توانند از تحریک جزئی تا یک حالت اورژانس تهدید کننده زندگی به نام آنافیلاکسی متغیر باشند. در حالی که اکثر آلرژی‌ها قابل درمان نیستند، درمان‌ها می‌توانند به تسکین علائم آلرژی شما کمک کنند.

علائم

علائم آلرژی بستگی به آلرژن دارد. علائم می‌تواند راه‌های هوایی، سینوس‌ها و مجاری بینی، پوست و دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار دهد. واکنش‌های آلرژیک می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. گاهی اوقات، آلرژی می‌تواند یک واکنش تهدید کننده زندگی به نام آنافیلاکسی را ایجاد کند.

علائم:

عطسه کردن.

خارش پوست، بینی، چشم یا سقف دهان.

آبریزش، گرفتگی بینی.

خستگی که به آن خستگی نیز می‌گویند.

چشم‌های آبکی، قرمز یا متورم که ورم ملتحمه آلرژیک نیز نامیده میشود.

آلرژی غذایی می‌تواند باعث شود:

سوزن سوزن شدن در دهان.

تورم لب‌ها، زبان، صورت یا گلو.

جوش‌های خارش دار به نام کهیر.

گرفتگی بینی، عطسه یا اشک چشم که خارش دارد.

گرفتگی معده، استفراغ یا اسهال.

آنافیلاکسی

آلرژی به نیش حشره می‌تواند باعث شود:

درد و ناحیه بزرگی از تورم به نام ادم در محل نیش.

خارش یا کهیر در سراسر بدن.

گرمیپوست و تغییر رنگ پوست که گرگرفتگی نیز نامیده می‌شود.

سرفه، سفتی قفسه سینه، خس خس سینه یا تنگی نفس.

آنافیلاکسی

آلرژی بر اساس نوع آلرژن طبقه‌بندی می‌شود. از انواع آلرژی یا حساسیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دانه گرده گیاھان

کپک‌ھا

پروتئین‌ھای حیوانی، روغن و مواد دفعی حیوان

پرِ پرندگان

سوسک‌ھا و مواد دفعی آنها

آلرژی به مواد غذایی

آلرژی به حشرات یا نیش حشرات

آلرژی تنفسی مانند آلرژی یا حساسیت به ذرات موجود در هوا مثل گرده‌ی گل‌ها یا کُرک و شوره بدن حیوانات

آلرژی به داروها، مثل داروهای دارای پنی‌سیلین‌

آلرژی به مواد شیمیایی

برخی از این علائم می‌تواند نشانه یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی باشد.

آنافیلاکسی :یک واکنش آلرژیک شدید است که می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. سریع اتفاق می‌افتد و ممکن است باعث مرگ شود. علائم معمولا بیش از یک قسمت از بدن مانند پوست یا دهان، ریهها، قلب و روده را درگیر می‌کند. در مورد آنافیلاکسی بیشتر بدانید.

آلرژی چشم :شایع است. آلرژی چشمی واکنشی به آلرژن‌های داخلی و خارجی است که وارد چشم شما می‌شود. بافتی که داخل پلک و خارج کره چشم را می‌پوشاند ملتهب و متورم می‌شود و منجر به خارش، قرمزی، اشک ریزش و سوزش چشم می‌شود.

آلرژی پوستی: زمانی رخ می‌دهد که پوست شما با ماده حساسیت‌زای که پوست شما به آن حساس یا آلرژیک است تماس پیدا کند. همچنین، آلرژی به چیزهای دیگر، مانند غذای که می‌خورید یا پروتئین‌های که استنشاق یا لمس می‌کنید، ممکن است باعث ظاهر شدن علائم روی پوست شما شود. واکنش آلرژیک معمولاً در عرض 48 ساعت پس از مواجهه اولیه با آلرژن ظاهر می‌شود. علائم اغلب شامل موارد زیر است: قرمزی، تورم، تاول، خارش، کهیر و بثورات. لازم نیست آلرژن برای شما جدید باشد. این میتواند چیزی باشد که سالها از آن استفاده می‌کنید یا می‌خورید. آلرژی‌های پوستی رایج شامل درماتیت تماسی آلرژیک، اگزما، کهیر مزمن و آنژیوادم است.

رینیت به معنای “التهاب بینی” است. هنگام‌که بینی توسط مواد آلرژی‌زا یا محرک تحریک میشود، ممکن است مخاطی بیشتر و غلیط‎تر از حد معمول تولید کند. که می‌تواند پشت گلو را تحریک کرده و باعث سرفه شود. واکنش‌های آلرژیک همچنین می‌تواند باعث احتقان، خارش بینی یا گلو، عطسه، آبریزش بینی و خارش و آبریزش چشم شود.

تشخیص:

تست‌های تشخیصی:

تست خراش یا پچ پوست: که در آن مقدار کمیاز آلرژن روی پوست شما قرار می‌گیرد تا ببیند آیا واکنش نشان می‌دهد یا خیر.

آزمایش خون: برای بررسی آلرژنهای که ممکن است باعث علائم شما شوند

یک رژیم غذایی خاص که در آن از غذایی که ممکن است به آن حساسیت داشته باشید اجتناب کنید یا کمتر بخورید تا ببینید آیا علائم شما بهتر می‌شود یا خیر.

درمان‌های آلرژی عبارتند از:

سعی کنید تا حد امکان از چیزی که به آن حساسیت دارید اجتناب کنید.

داروهای برای واکنش‌های آلرژیک خفیف مانند آنتی هیستامین‌ها، قرص‌های استروئیدی و کرم‌های استروئیدی.

داروهای اورژانسی به نام تزریق کننده خودکار آدرنالین، مانند EpiPen، برای واکنش‌های آلرژیک شدید که حتما باید با تشخیص و تجویز پزشک استفاده شوند.

متخصص شما یک برنامه مدیریت آلرژی به شما ارائه می‌دهد که نحوه مدیریت آلرژی را توضیح می‌دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائمی دارید که فکر می‌کنید ناشی از آلرژی است و داروهای آلرژی بدون نسخه که بدون نسخه فروخته می‌شوند، به شما تسکین کافی نداده اند، حتما به یک متخصص مراجعه کنید. اگر پس از شروع یک داروی جدید برای یک بیماری سلامتی علائمی‌دارید، فوراً به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.

نویسنده: داکتر معصومه پارسا

لینک کوتاه : https://gowharshadmedia.com/?p=17968
اشتراک گذاری

نظرت را بنویس!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

نظرات
هنوز نظری وجود ندارد