به مناسبت ۲۵ نوامبر، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان؛ فعالان حقوق زن در داخل و خارج افغانستان از افزایش خشونتها علیه زنان، با به قدرت رسیدن حکومت فعلی انتقاد میکنند. آنان از سازمان ملل و جامعهی جهانی خواستار رسیدگی به وضعیت زنان در افغانستان شدند.
همزمان با این روز شماری از فعالان حقوق زن، در صحبت با رسانهی گوهرشاد، پیام خود را برای زنان افغانستان چنین بیان کردند:
حمیرا رضایی، دانشمند و کاشف داروی برای درمان بیماری پریاکلامپسیا و همچنان رییس شورای جهانی هزارهها در بریتانیا:
امروز روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان است.
زنان در افغانستان در ۲۰ سال گذشته به طرز باورنکردنی برای حقوق خود در جامعه افغانستان مبارزه کردند. زنان در حال حاضر همهی حقوق اولیه انسانی خود را دوباره تحت رژیم گروه حاکم از دست داده اند.
خشونت علیه زنان در افغانستان به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. با فروپاشی جامعه مدنی و سیستم قضایی، هیچ مکانی برای حمایت از زنان در کشور وجود ندارد. هرگز حمایت از زنان افغانستان تا این اندازه مهم نبوده است. من امیدوارم که زنان در افغانستان همیشه به یاد داشته باشند که ما دوشادوش آنها مبارزه خواهیم کرد تا آنها دوباره به حقوق خود در جامعه دست یابند.
زنان افغانستان همیشه قوی بودند، همیشه برای حق خود مبارزه کردند و ثابت کرده اند که میتوانند جامعهای مانند افغانستان را رهبری کنند. ما به مبارزه برای پایان دادن به خشونت علیه تمام زنان افغانستان ادامه خواهیم داد.
شکردخت جعفری، پژوهشگر و مخترع سیستم سه بعدی برای درمان سرطان:
پیام من به زنان افغانستان این است که حکومت ظالم ماندگار نیست و بالاخره این دوران هم به سر میرسد. این مهم است که بانوان ما روحیه خود را از دست ندهند و برای زندگی اجتماعی پس از این بحران خود را آماده بسازند. کوشش کنند، در خانه هم که شده از دانشگاهها و مکاتب آنلاین استفاده کنند و سطح دانش و مهارت خود را افزایش دهند. دنیا تقریبا تبدیل شده به یک دهکدهی جهانی و فقط کسانی میتوانند بهتر زندگی کنند که خود را در سطح استاندارد بین المللی آماده بسازند و این امکان دارد اگرچه سخت است.
اگر کاری برای رفع محدودیتها صورت نگیرد، ما با چندین نسل بیسواد مواجه خواهیم شد که کشور را از این هم بیشتر به عقب خواهند برد.
فاطمه اکبری، معاون اجتماعی پیشین ولایت دایکندی:
۲۵ نوامبر ۲۰۲۲ متفاوت تر از هر سال برای زنان افغانستان است.
خشونت بدترین پدیدهای است که امروز از سوی گروه سیاه حاکم، زنان آزاده و شجاع افغانستان را هدف قرار داده و از آنها قربانی گرفته است.
۲۵ نوامبر، یاد روز تاریخ شجاعت، ایستادگی زنان آزاده در برابر ظلم و ستم بوده و این تاریخ به صورت عینی امروز در جغرافیای افغانستان توسط زنان بیدار افغانستان زنده شده است. اگر چه گروه سیاه و جاهل صدای رسای زنان افغانستان را خفه میسازند اما مطمئن هستم روزی صدای باروت، چپاول و زورگویی از بین خواهد رفت.
منصوره واثق: فعال حقوق زن
زنان نیمی از جمعیت جامعهی افغانستان را تشکیل میدهند هیچ فردی حضور زنان را انکار کرده نمیتواند. زنان با حضور فعال و شجاعانه خود برای یک زندگی بهتر و جامعه آگاه مبارزه کرده /میکند. مبارزه برای عدالت اجتماعی رسالت ماست.
سکینه حسینی، نمایندهی مردم در شورای ولایتی هرات-حکومت جمهوریت:
دختران و زنان دلیر و قهرمان سرزمین من! دنیا در این شرایط شرمندهات است. اما باور دارم که هرگز از یاد نخواهی برد وعدهی پروردگار متعال را که فرمود: «وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى- انسان با سعی و تلاش به مقصد میرسد.»
دختران و زنان سرزمینم! تبریک و خدا قوت میگویم به استقامتتان هم چون کاج سبز و با اُبُهَت ایستادهاید. «اِنّ مَعَ العُسْرِ یسْراً- پایان هر سختی آرامش است.» ما با تلاش و امید دست در دست هم میدهیم. یک صدا دوباره شکوفا خواهیم شد و سرنوشت مان را تغییر خواهیم داد. در تاریخ ثبت خواهیم کرد که دنیا چطور ما را فراموش و ما را معامله کرد، هم چون شیشه هر چه ریزتر شویم بُرندهتر خواهیم شد.
یک صدا فریاد میزنیم سکوتت را بشکن. دنیا با من همراه شو، فریاد بزن، قربانی شدن زنان و دختران افغانستان بس است.
آرزو عزیزی، استاد دانشگاه و فعال حقوق زن:
زنان افغان سالها با دشواریهای زیادی؛ جنگ، ناامنی، فقر و نابرابری ساختهاند. اکنون به عنوان یک انسان در جامعه زندگی میکنند و خواهان حقوق شرعی و انسانی خود هستند.
جامعه با زنان مسلمان، آگاه، توانمند و شجاع که رسالت خویش را میشناسند و تلاش میکنند، میتواند آیندهی روشن داشته باشد.
نویسنده: عارفه مهدوی