یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد اعلام کرد که ازدواج اجباری یا ازدواج کودکان در حالی کاهش است، اما روند توقف کامل این موضوع حدود سه قرن دربر خواهد گرفت.
کلودیا کاپا، گزارشگر یونیسف به خبرگزاری فرانسپرس گفته است: «ما یقیناً در قسمت کاهش ازدواج کودکان به ویژه در ۱۰ سال گذشته پیشرفتهایی داشتهایم. متاسفانه این پیشرفت کافی نبوده است.»
خانم کاپا علاوه کرد که براساس یافتههای صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، امروزه حدود ۶۴۰ میلیون دختر و زن قبل از سن ۱۸ سالگی ازدواج کردهاند. همچنان سالانه حدود ۱۲ میلیون دختر در سراسر جهان قبل از رسیدن به سن قانونی، مجبور به ازدواج میشوند.
به گفتهی او، در طول ۲۵ سال گذشته شماری ازدواجهای اجباری کاهش یافته است. در سال ۱۹۹۷ میلادی، ۲۵ درصد از زنان جوان ۲۰ تا ۲۴ ساله، قبل از ۱۸ سالگی ازدواج کرده بودند. این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۲۳ درصد و در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۹ در صد کاهش یافته است.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل علاوه کرد که میزان کاهش اندک این گونه ازدواجها، به این معنی است که انتظار میرود در سال ۲۰۳۰ میلادی، حدود ۹ میلیون دختر قبل از رسیدن به سن قانونی، ازدواج کنند.
او افزوده است: «با سرعت کنونی، احتمال دارد که برای حذف ازدواج کودکان ۳۰۰ سال انتظار بکشیم. اکثر دخترانی که قبل از سن قانون مجبور به ازدواج میشوند، بین ۱۲ تا ۱۷ سال سن دارند.»
این نهاد میگوید که پیشرفت شکننده در قسمت کاهش ازدواج کودکان در معرض تهدید قرار دارد، زیرا ترسی وجود دارد که عوامل مختلف از جمله تاثیرات ناشی از همهگیری بیماری کووید۱۹، منازعات جهانی و تاثیرات فزایندهٔ تغییرات اقلیمی ممکن است که این دستاوردها را که به مشکل به دست آمده است، معکوس کند.
همچنین کاترین راسل، رییس یونیسف با نشر اعلامیهای گفته است که بحرانهای پی هم جهان امید و رویاهای کودکان آسیبپذیر به ویژه دختران را که باید دانشآموز باشند، نه عروس، در هم شکسته است.
خانم راسل گفته است که چنین بحرانها خانوادهها را مجبور میکند تا کودکان دختر شان تن به ازدواج بدهند.
در حالی این آمارها منتشر میشود که پس از تسلط حکومت فعلی، دختران و زنان در افغانستان با محدودیتهای شدیدی روبهرو شدند. دختران و زنان افغان اجازه آموزش، کار، وزرش، سفر و… ندارند و مجبور هستند که در خانههایشان حبس شوند.
با این که محمدخالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست گفته است که نکاح اجباری دختران کمسن با مرد بزرگسال متوقف شود. اما همواره گزارشهای از روند رو به رشد ازدواج زیر سن و اجباری در بین دختران و زنان افغان منتشر میشود.