نی یا نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان در پیامی به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات گفت که فعالیت آزاد رسانهها و خبرنگاران در افغانستان باید به عنوان یک حق انسانی تضمین شود.
نی امروز (چهارشنبه، ۱۳ ثور) در اعلامیهای گفته است که از حدود دو سال به این طرف، فعالیت آزاد رسانهها در افغانستان به یک چالش جدی مبدل شده است.
امروز، سوم می، برابر با ۱۳ ثور روز جهانی آزادی مطبوعات نامگذاری شده است.
نهاد حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان تاکید کرد که یکی از دستآوردهای مهم دو دههی گذشته، فعالیت آزاد رسانهها، آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات در کشور بوده است.
اما این نهاد گفته است: «پس از تحولات سیاسی و تسلط حکومت فعلی بر افغانستان در نزدیک به دو سال گذشته، فعالیت آزاد رسانهها به یک چالش جدی مبدل شده است.»
نی علاوه کرد که بیش از نیمی از رسانههای آزاد در افغانستان بهدلیل مشکل اقتصادی و چالشهای موجود در کشور از فعالیت باز مانده و بیش از ۶۵ درصد از خبرنگاران و کارکنان رسانهای نیز از کارشان بیکار شدند.
در ادامه آمده است که مشکلات اقتصادی باعث شده است که بخش رسانهای در افغانستان متحمل شدیدترین خسارات شود.
نی گفته است: «در شرایط موجود فعالیت آزاد رسانهها، تمثیل آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و مصونیت جانی و روانی خبرنگاران نگرانکننده است و ادامهی این وضعیت در درازمدت میتواند برای رسانههای آزاد افغانستان شکنندهتر باشد.»
نی از نهادهای بینالمللی خواسته است که از رسانهها و خبرنگاران افغانستان حمایت کرده و براساس تعهدات دو دههی اخیر خود عمل کنند.
نی گفته است، امیدوار است که جامعهی بینالمللی و نهادهای حامی خبرنگاران و رسانهها در سطح جهان، جامعهی رسانهای و خبرنگاران افغانستان را تنها نگذارند. حمایت بینالمللی میتواند ارزش های پایدار چون آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و فعالیت آزاد رسانههای افغانستان را تضمین کند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه دسامبر ۱۹۹۳ میلادی در چهل و هشتمین اجلاس خود، روز سوم ماه می را بهعنوان «روز جهانی آزادی مطبوعات» تصویب کرد. این موضوع از قطعنامه تصویب شده، همایش عمومی یونسکو در سال ۱۹۹۱ میلادی تحت عنوان «ارتقای آزادی مطبوعات در دنیا» که جراید آزاد و فراگیر و مستقل را به عنوان یکی از اجزای ضروری جامعهی دموکراتیک تلقی کرده، نشأت گرفته است.
محدودیتها و فشارهای حکومت فعلی بر رسانهها سبب شده است بسیاری از این نهادها به فعالیت خود پایان دهند و صدها خبرنگار بیکار و مهاجر شوند.
پیش از این عفو بینالملل با نشر گزارشی گفته بود که رسانههای مستقل در افغانستان زیر حاکمیت حکومت فعلی، در حال فروپاشیاند.