بانو صالحه، وهاب واصل تخلص میکند و اشعارش را زیر نام «واهب» میشناسند.
وهاب واصل بنت الحاج محمدغوث واصل که در 1339هجری_شمسی در ده بری شهر کابل چشم بهدنیا گشود. بعد از گذشتاندن دوره ابتدائیه در مکتب بیبی صاحبه و نیکبختی، دوره تعلیمات عالی را در لیسهای زرغونه به اتمام رسانیده و بقیه تحصیلاتاش را با درجهای فوق لیسانس در رشتهای تجارت و مارکتینگ به پایان رسانیده است.
خانم وهاب واصل از سال 1989 از کشورش مجبور به مهاجرت شد که مدت 28 سال اخیر را در کشور هالند با فامیل کوچکش ( یک دختر، سه پسر و سه نوه) به سر میبرد، وی در کشور هالند نیز به کسب تحصیلات پرداخت و در رشتههای مختلف نرسنگی تا درجه کدر نرس، حساب داری کمپیوتری وعملی، دفترداری و شناخت کمپیوتر کوشید و افتخار داشتن دیپلومهای آنها را بهدست آورد.
وی علاوه بر وظیفهای اصلیاش همیشه در صدد خدمت به کشور و هموطناناش بوده وبه شکل افتخاری با انجمنهای مختلف زنان در اروپا، اتحادیه سرتاسری مهاجرین افغان در هالند و نهادهای فرهنگی بیرون مرزی همکار بوده و خدمات مزیدی را انجام داده است.
وی از سال 1386 هـجری_شمسی با فصلنامۀ بانو همکارقلمی بوده و در سال1388 هـجری_شمسی به حیث مدیرمسوول و صفحه آرا، و دیزاینر پوش در فصلنامه بانو که یک نشریهای اروپای است و از اتریش چاپ و نشر میشود انتخاب شد و درسال 1389 هـجری_شمسی مقام مدیرمالی کمیسیون سرتاسری زنان اتحادیه انجمن افغانها در هالند را نیز از آن خود کرد.
خانم وهاب واصل توانست با یکی از همکارانش یکی از متصدیان وبسایت افغان جرمن آنلاین « انسکلوپیدیا» را زیر نام ( قاموس کبیر افغانستان) برای افغانستان و کافهای پارسی زبانان جهان ایجاد کند که میتواند مأخذ خوبی برای معلومات کلی در بارهای افغانستان باشد.
بانو وهاب واصل علاوهبر خدمات اجتماعی و فرهنگیاش نویسندۀ توانا و نقاش با استعداد است که یکی از نقاشیهای وی در سال 1357 هجری_شمسی در مسابقات نقاشی بین چندین کشورآسیایی در جاپان مقام اول را کسب کرد. همچنان خانم واصل آثار زیبای از دیزاینهای دیجیتال دارد که نمونههای آنرا در صفحه یوتیوباش و یا در «گوگل» و « پیکاسا» میتوانید مشاهده نمایید.
خانم وهاب واصل با رسانههای مطبوعاتی و مجلات مختلف چون: ( فصلنامهای بانو، نشریهای زن، مجلهای نایاب، مجلهای جوهر، مجلهای آشیان، نوای زن، اخبار امید، رسانهای زنان سرشناس، مرواریدهای سبز، وبسایت 24، وبسایت روزنه، وبسایت گفتمان، وبسایت افغان جرمن آنلاین، وبسایت نی، جام غور و وبسایت زندگی) همکار قلمی میباشد.
خانم وهاب واصل دارای 39 اثر ادبی میباشد که 17 اثرش حاوی کتب رنگین با میناتوری و هنر کالیگرافی زیبای شرقی که به همکاری کالیگراف معروف و بااستعداد محترم « تواب وهاب» دیزاین و خطاطی گردیده است.
کتابهای بانو واصل عبارت اند از:
- خوشهای عقیق
- شاخ نبات
- نگین
- جوهر
- گهر
- یار تنهایی
- زیور
- دُر ناب
- ناز خیال
- فیروزه
- انجم
- زُمرد
- نوای دل
- احساس
- غزلیات عاشقانه
- روح تبسم و تک بیت های دیگر
کتب دوازدهگانه غزلیاتش به نامهای زیر یاد میشوند که هشت مجموعهای اولی چاپ شده و سه مجموعه دیگر آماده چاپ میباشند:
- مروارید گمشده
- گوهر ناب
- عالم یقین
- بیکران عشق
- فنای عشق
- آئینه بندان
- گداز دورن
- گنج گمان
- عشق
- تفسان نفس
- زورق شکسته ای دل
واصل آثار دیگری نیز دارد که هنوز به زیور چاپ آراسته نشده اند.
در اشعار بانو واصل سبکهای هندی و کلاسیک را میتوانیم مشاهده کنیم. وی اشعار سپید و آزاد هم دارد که با مطالعهای مجموعههای شعرش متوجه این سبکها نیز خواهیم شد.
واصل علاوه بر سرایش شعر و نقاشی، دست بالای در داستاننویسی نیز دارد که ( صغرا، گلچهره، شاداب، شعر من در گور با من می رود و قصاص زن گمنام) از داستانهای مشهور وی میباشند که در فصلنامه بانو و سایر سایتهای انترنتی و نشریهها به چاپ رسیده و یا نشر گردیدهاند.
وی در کنار 82 تقدیر نامههای مختلف از ارگانهای معتبر خدمتگذار فرهنگ و ادب فعال افغان در اروپا، یک تقدیرنامهای مطبوعاتی با اعتبار از جانب محترم «عنایت الله نبیل» سفیر کبیر افغانستان در کشور شاهی هالند را در سال 2013 و یک تقدیر نامه جهت ارج به کارکردهای ادبی، فعالیتهای هنری و آثار و آفریدههای فرهنگیاش درین عرصه از طرف « دوکتور پوهاند عبیدالله عبید» سفیر کبیر ارشد افغانستان در هالند در سپتمبر سال 2015 نیز حاصل کرده است.
اشعار و سرودههای واصل آنقدر دلچسپ و عامپسند است که عدهای زیادی از خوانندهگان آن را اجرا نموده اند.
نمونه قشنگی از بانوی توانا، صالحه وهاب واصل:
ای بر دلم نشســته چی خوش آرمیـــــده یی
عشقت به جـانم همچــو خـــــدا آفریـــده یی
آیینــــــۀ حبــــاب مــــــرا میکشـــــد ببــــر
از رنگ بیخــودی که به جانم چکیـــده یی
ای آفتـــاب در نظـــرم جلـــوه یــی مـــدار
کز خاک پای دلبـر من ســــرکشیــــده یی
ای بی نیـــــاز آیینـــه گشتـم ز جلــــوه ات
بر گو که از چی عالمی بر من رسیــده یی
ای داغِ نــام، رفتــه یی درگوشـــۀ عــــدم
وی خـــارِ دیــــده از نظـر ما رمیــــده یی
دیگر ترا ، تـــرا و مرا من نگفتــه انـــــد
تا روح خویش در تن وجـــانم دمیـــده یی
«واهب» ترا به بزم نکویــــان نیاز نیست
تا چون کمان به سجدهء پایش خمیـــده یی
نویسنده: قدیسه امینی