مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که در شش ماه نخست سال جاری خورشیدی ۳۳ مورد بازداشت و ۴۲ مورد تهدید خبرنگاران از سوی حکومت سرپرست را ثبت کرده است.
این نهاد گزارش ششماههی خود در مورد «وضعیت آزادی رسانهها در افغانستان» را نشر کرده است که این گزارش رویدادهای ثبتشده بین ماه حمل تا آخر سنبله سال جاری خورشیدی را نشان میدهد.
در ادامه آمده است که تقریباً اکثر رویدادهای بازداشت خبرنگاران از سوی استخبارات حکومت سرپرست صورت گرفته و در موارد تهدید خبرنگاران نیز ادارهی استخبارات، وزارت اطلاعات و فرهنگ و وزارت امر به معروف و نهی از منکر دخیل نقش داشتند.
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرد که وجود اینکه حکومت سرپرست قانون رسانهها و قانون دسترسی به اطلاعات را «بهصورت تلویحی» قبول کرده و گفته است که نسخهای از آن را با «تعدیل اندک» به قندهار برای تایید رهبر حکومت فعلی فرستاده است، اما عملکرد حکومت فعلی بر مبنای دستورالعملهای بوده است که در جریان دو سال گذشته صادر شده است.
در گزارش آمده است که تحقیق اخیرش نشان میدهد که در دو سال گذشته ۱۳ دستورالعمل از سوی حکومت سرپرست در مورد رسانهها صادر شده و بر اساس این دستورالعملها، با رسانهها و خبرنگاران برخورد میشود.
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرد که در حال حاضر نه تنها در ولایتها، بلکه در کابل نیز روند کاری رسانهها مختل شده و بهدلیل محدودیت شدید بر دسترسی به اطلاعات، امکان تهیه و نشر گزارشهای آزاد و تحقیقی و یا برنامههای چالشی رسانهای، از بین رفته است.
این مرکز افزود: «در شش ماه گذشته تلاش حکومت فعلی برای «تغییر محتوا»ی رسانهها با شدت بیشتری ادامه یافته است و رسانههایی مجبور شدهاند محتوای کاری خود را به پوشش محض رویدادهای انساندوستانه و کمکهای بشری یا برنامههای آموزشی با محتوای مورد تایید حکومت سرپرست تغییر دهند.»
این در حالی است که حکومت سرپرست از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیتهای گسترده بر رسانههای کشور وضع کرده و بارها خبرنگاران را هنگام تهیهی خبر و گزارش، گرفتار و زندانی کردهاند.