همه آنچه در مورد بارداری باید بدانید (۲)

1 سال قبل
زمان مطالعه 5 دقیقه

مراقبت‌های قبل از بارداری

برنامه ریزی قبل از بارداری، شما و نوزاد آینده‌تان را تا حد امکان سالم نگه می‌دارد. اگر به باردار شدن فکر‌ می‌کنید بهتر است حداقل ۶ ماه قبل از بارداری تحت نظر پزشک باشید و از نظر جسمی و روحی کاملا آماده شده تا از بوجود آمدن مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. موارد زیر  نکات مهمی‌اند که حتما باید قبل از بارداری در مورد آن با پزشک متخصص‌تان صحبت کنید:

۱_ تاریخچه پزشکی (مخصوصا اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید)

۲_ انجام آزمایش‌های قبل از بارداری

۳_ مشخص کردن گروه‌های خونی

۴_ اگر ازدواج فامیلی انجام داده‌اید حتما شما و همسرتان باید قبل از بارداری تحت نظر پزشک باشید و آزمایش‌های لازمه را انجام دهید

۵_ رعایت مسائل بهداشتی

۶_ رژیم غذایی مناسبت، استفاده از ویتامین‌ها و فولیک اسید

۷_ سابقه بارداری مخصوصا اگر به تازگی زایمان و یا سقط جنین داشته‌اید

۸_ ناراحتی و مشکلات روانی

۹_ پرهیز از دخانیات و الکل

۱۰_ رسیدن به وزن مناسب (اگر دچار سو وزن و یا اضافه وزن هستید)

۱۱_ سن مناسب برای بارداری، بارداری در سنین پایین و نوجوانی با خطر کم خونی، زایمان زودرس و پری اکلامپسی همراه است و بارداری در سنین بالا نیز با خطرات زیادی همراه بوده که در بالا ذکر شد.

دیابت بارداری

دیابت بارداری، نوعی از دیابت می‌باشد که در زمان حاملگی بصورت افزایش قندخون تشخیص داده می‌شود. علت آن هورمون‌های ترشح شده از جفت است که اثرات ضد انسولینی دارند که با ترشح انسولین توسط سلول‌های لوزالمعده مادر اثر این هورمون‌ها خنثی می‌شود ولی مقدار ترشح انسولین افراد مستعد، برای جبران کافی نیست. افزایش غیر طبیعی قند خون در دوران بارداری می‌تواند منجر به عوارض نزد مادر و جنین شود لذا پیشگیری و کنترل آن در طی دوران بارداری ضروری است.

دیابت بارداری اغلب بدون علامت است. به همين دليل است كه در تمام زنان حامله بين هفته هاي ۲۴ و ۲۸ قند خون اندازه گيري مي‌شود. این کار معمولا در یک یا دو مرحله و با استفاده از محلول‌های قندی با غلظت‌های مختلف (۵۰، ۷۵ یا ۱۰۰ گرم) طبق نظر پزشک انجام می‌شود. دیابت باردای ندرتا ممکن است همراه با افزایش شدید قندخون و علامتدار باشد که دراین صورت مادر نسبت به شرايط معمول بيشتر تشنه، گرسنه و دچار تكرر ادرار می‌شود ولي اين موارد علائم شايع زمان حاملگي هستند و الزاما نشان دهنده دیابت بارداری نیستند.

با اين حال، در صورتي كه خطر ابتلا به دیابت بارداری در مادر بيشتر باشد (مانند سابقه دیابت بارداری در حاملگی قبلی) و يا علائمي از دیابت را داشته باشد (نظير وجود قند در ادرار ) اندازه گيري قند خون در اولين ويزيت زمان حاملگي و بعد از آن در صورتي كه نتيجه آزمايش اول منفي باشد بين هفته هاي ۲۴ و ۲۸ انجام مي‌شود. بالا بودن خفیف قند خون دليل بر ابتلا به دیابت بارداری نيست ولي بيمار بايد براي تشخيص قطعی طبق نظر پزشک مجدداً مورد آزمايش قرار گيرد.

علت های عمده دیابت در بارداری

۱_ چاقی و اضافه وزن

۲_ داشتن سابقه دیابت نوع ۲

۳_  داشتن سابقه دیابت در زمان بارداری

۴_ حاملگی در سنین بالای ۳۰ سال

۵_ تولد نوزاد با وزن ۴ کیلو گرم و یا بیشتر

۶_  سابقه تولد نوزاد مرده

عوارض دیابت بارداري

عوارض دیابت نزد مادر: بالا رفتن فشارخون (مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی)، پاره شدن نابهنگام کیسه آب و زایمان زودرس وعفونت‌های ادراری در نیمه دوم بارداری.

عوارض دیابت نزد جنین: رشد بیش از حد جنین (ماکروزومی)، سخت شدن زایمان بعلت درشتی جنین، افت قندخون یا کلسیم نوزاد.

به یاد داشته باشید که کنترل مناسب قند خون در زمان بارداری منجر به کاهش احتمال عوارض فوق می‌شود. جهت درمان و کنترل این بیماری می‌توانید به پزشک متخصص مراجعه کرده و زیر نظر او برنامه غذایی مناسبی را تعیین کرده و آن را دنبال کنید.

ویار بارداری

ویار بارداری جزء عوارض رایج بارداری است و معمولا از سه ماه اول بارداری شروع می‌شود. ویار در سه ماه دوم به اوج می‌رسد و در پایان سه ماه سوم از بین می‌رود. هوس شکلات، فست‌فود و لبنیات جزء ویارهای رایج است. اگر ویار منجر به پرخوری یا خوردن مواد غیرمعمول شود، عوارضی به همراه دارد. همچنین ممکن است افراد علاقه به خوردن چیزهای غیر معمول نشان دهد مثل گچ، خاک، کاغذ و سایر موارد که باید حتما از خوردن آن اجتناب کرد.

رابطه جنسی در زمان بارداری

یکی از‌ نگرانی‌های زوج‌ها در زمان بارداری داشتن رابطه جنسی است. داشتن رابطه جنسی و نزدیکی در زمان بارداری کاملا طبیعی است. اگر شما دارای بارداری طبیعی هستید، سکس در زمان بارداری کاملا طبیعی است. داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری کاملا بی خطر است مگر اینکه پزشک یا ماما به شما گفته باشد که این کار را نکنید.

داشتن رابطه جنسی به جنین آسیبی نمی‌رساند. زیرا آلت تناسلی نمی‌تواند به فراتر از واژن شما نفوذ کند و جنین نیز نمی‌تواند تشخیص دهد که چه اتفاقی دارد می‌افتد. با این حال، تغییر میل جنسی زنان در دوران بارداری طبیعی است. این موضوع جای نگرانی نیست، اما صحبت کردن در مورد آن با شریک جنسی‌تان می‌تواند مفید باشد.

ممکن است داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری برای شما بسیار لذت بخش باشد یا به سادگی احساس کنید که نمی‌خواهید آن را انجام دهید. شما می‌توانید راه‌های دیگری برای دوست داشتن یا عشق ورزی پیدا کنید. مهم این است که در مورد احساسات خود با شریک زندگی خود صحبت کنید.

اگر بارداری شما طبیعی است و هیچ عارضه‌ای ندارید، داشتن رابطه جنسی و ارگاسم خطر زایمان زودهنگام یا سقط جنین را افزایش نمی‌دهد. اما بهتر است در هفته‌های اخیر بارداری از داشتن رابطه جنسی خودداری کنید.

نقش همسر در زمان بارداری

شوهر یا شریک زندگی شما در زمان بارداری وظایف مهمی بر عهده دارد. مادر باردار به دلیل تغییرات هورمونی و دوره‌ی خاصی که سپری می‌کند به تشویق و حمایت عاطفی بیشتری نیاز دارد. مردان باید بدانند که حمایت عاطفی و خوب نگه داشتن روحیه مادر تاثیر مستقیمی روی جنین و رشد آن دارد. از سویی مادران باردار باید از حمل و بلند کردن اشیای سنگین و یا هر موردی که وزن بیشتری داشته باشد، جدا خورداری کنند. همسران باید بدانند که بلند کردن اشیای سنگین از سوی مادر باردار احتمال سقط جنین را به همراه دارد لذا در انجام کارهای منزل با همسران شأن همکاری کنند.

ورزش

حقیقت این است که ورزش در دوران بارداری مهم است. زیرا ورزش می‌تواند به برخی از ناراحتی‌های رایج کمک کند و حتی بدن شما را برای زایمان آماده سازد.

ورزش به مدت ۳۰ دقیقه در بیشتر یا تمام روزها می‌تواند برای سلامتی شما در دوران بارداری مفید باشد. در واقع، ورزش تنها به مدت ۲۰ دقیقه، ۳ یا ۴ روز در هفته همچنان مفید است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که فعال باشید و خون خود را به جریان بیاندازید. به طور کلی ورزش در زمان بارداری فواید زیر را دارد:

۱_ کاهش کمردرد، یبوست، نفخ و تورم

۲_ کمک به پیشگیری یا درمان دیابت بارداری

۳_ افزایش انرژی مادر باردار

۴_ بهبود خلق و خوی مادر باردار

۵_ کمک به خواب بهتر

۵_ تناسب اندام در دوران بارداری

۶_ داشتن زایمانی آسان‌تر

نویسنده: داکتر معصومه پارسا

لینک کوتاه : https://gowharshadmedia.com/?p=8107
اشتراک گذاری

نظرت را بنویس!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

نظرات
هنوز نظری وجود ندارد