اوچا یا دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد اعلام کرده است که افغانستان با مرگ ۶۹۹ نفر، در هر صد هزار تولد، دارای بالاترین آمار مرگومیر مادران، نوزادان و کودکان در جهان است.
اوچا با نشر اعلامیهای گفته است که این آمار پس از تسلط دوبارهی حکومت سرپرست بر افغانستان افزایش چشمگیر داشته است.
در ادامه آمده است: «ترکیبی از چهار دهه درگیری، کمبود سرمایهگذاری ساختاری در سیستم صحت و حمایت کمتر اهداکنندگان برای کمکهای توسعه بلندمدت از آگوست ۲۰۲۱ میلادی، دسترسی و کیفیت خدمات مراقبتهای بهداشتی زایمان و کودکان را تحت تاثیر قرار داده است.»
دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد هشدار داد که دستآوردهای بدست آمده در بیست سال گذشته در خصوص سکتور صحی در افغانستان، در حال از بین رفتن است.
این در حالی است که پیش از این، یوناما یا دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرده بود که افغانستان در میان ۱۰ کشور با بیشترین آمار مرگومیر مادران و نوزادان حضور دارد.
یوناما تاکید کرده بود که بیش از ۴.۵ میلیون زن و نوزاد در جریان دوران حاملهگی، ولادت یا در هفتههای نخست بعد از ولادت عمدتاً از بابت عوامل قابل جلوگیری و تداوی میمیرند.
همچنین چند وقت پیش سازمان جهانی صحت اعلام کرده بود که روزانه ۱۶۷ نوزاد در افغانستان جانشان را از دست میدهند.
پس از تسلط حکومت فعلی بر افغانستان و ادامهی محدودیتهای سختگیرانه علیه زنان و دختران، شمار زیادی از قابلهها و دیگر کارمندان صحی زن شغل خود را ترک کرده و شماری معدود به کار خود در این بخش ادامه داده اند.
همچنین وزارت صحت عامه گفته بود که بر اساس سروی سال ۲۰۲۰ میلادی، نزدیک به ۳۷ هزار قابله در سراسر افغانستان فعالیت میکردند که از این میان هفت هزار آن در شفاخانهها و مراکز صحی دولتی و حدود پنج هزار نیز در سکتور خصوصی مشغول کار بودند. اما پس تسلط حکومت فعلی و مهاجرت شماری زیادی از متخصصان، تا اکنون آمار دقیق قابلهها و پرستاران معلوم نیست.