در ادامهی منع و وضع محدودیت بر آموزش دختران و زنان افغان، یک سازمان جهانی زیر نام «آموزش بالاتر از همه» اعلام کرده است که نام افغانستان در فهرست کشورهای قرار دارد که در بدترین شرایط آموزشی قرار دارند.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که نابرابریهای جنسیتی، دسترسی محدود به آموزش برای دختران و زنان، حملات به مکاتب، اختلال در یادگیری، نرخ بالای بیسوادی و برخی چالشهای شدید دیگر، افغانستان را در لیست کشورهای در وضعیت وخیم آموزشی قرار داده است.
ملیحه مالک، مدیر اجرایی برنامه حفاظت از آموزش در جنگ و ناامنی سازمان «PEIC» میگوید که این چالشها با مداخلات بازیگران «دولتی و غیردولتی» تشدید شده و ضربه مهلکی به زیرساختها و فرصتهای آموزشی افغانستان وارد کرده است.
او تاکید کرد که افغانستان پیوسته در میان کشورهایی قرار گرفته است که با شکستهای مداوم در آموزش روبهرو بوده است.
خانم مالک افزود: «حمله بر آموزش در افغانستان از تمامی طرفها بوده، هم از سوی بازیگران دولتی و هم از سوی بازیگران غیردولتی و این امر بهگونه مداوم روند آموزش را زیان رسانده است. ممنوعیتهای جدید در برابر آموزش در افغانستان هنوز هم چالش برانگیر است.»
در حالی سازمان «آموزش بالاتر از همه» از روند آموزشی افغانستان انتقاد میکند که بیش از دو سال میشود حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
همچنین در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.