شماری از فعالان حقوق بشر و مدافعان حقوق زنان، از دو روز به این طرف، در شهر کلن آلمان در واکنش به آنچه بیتوجهی جهان به زنان افغانستان میدانند، دست به اعتصاب غذایی ۱۲ روزه زدهاند.
تمنا زریاب پریانی، یکی از زنان معترض شب گذشته (شنبه، ۱۱ سنبله) در پلتفرم ایکس خود نوشته است که دومین شب اعتصاب غذایی را پشت سر میگذراند.
خانم پریانی تاکید کرد: «تنها خیمهی روشن در دل شب از تاریکیهای افغانستان فراموش شده.»
او خواهان به رسمیت شناختهشدن آپارتاید جنسیتی در افغانستان و توقف حمایت از حکومت سرپرست میباشد.
این فعالان حقوق زن با نشر فراخوانی گفتهاند که از دو سال به این طرف، مردم افغانستان زیر شکنجه، رنج و خشونت قرار گرفتهاند و زنان به خاطر جنسیتشان از حقوق انسانیشان محروم شدهاند.
این اعتصاب غذایی از روز (جمعه، ۱۰ سنبله) آغاز شده و قرار است تا ۱۲ روز ادامه پیدا کند.
قابل ذکر است که بیش از دو سال از حاکمیت دوبارهی حکومت سرپرست بر افغانستان سپری میشود، در این مدت، حکومت دستکم ۵۰ فرمان و دستور را که حقوق اساسی زنان را محدود میکند، صادر کرده است.
حکومت فعلی پس از تصرف قدرت در افغانستان، محدودیتهای شدیدی بر حقوق زنان و دختران وضع کرده است. در حال حاضر زنان و دختران اجازهی کار، تحصیل و گشتوگذار آزادانه را ندارند.
با این وجود فعالان حقوق بشر میگویند که رفتار حکومت سرپرست با زنان و دختران در افغانستان ممکن است «جنایت بشری مبتنی بر جنسیت و بهعنوان آپارتاید جنسیتی» توصیف شود.
بهتازگی نیز کارشناسان سازمان ملل گفتهاند که بحث دربارهی آپارتاید جنسیتی در افغانستان ضروری است.
همچنین جامعهی جهانی از حکومت سرپرست خواسته است که اگر خواستار مشروعیت بینالمللی هستند، رفتار خود را در قبال زنان و دختران تغییر دهند. اما سران حکومت مدعی اند که «حقوق شرعی» زنان در افغانستان تامین است و دستور منع آموزش و تحصیل دختران و زنان نیز پس از ایجاد طرزالعملها برداشته خواهد شد.