در ادامهی وضع محدودیت بر کار و آموزش زنان و دختران در افغانستان، بث ون شاک، سفیر آمریکا در امور عدالت کیفری جهانی ممنوعیت آموزش دختران را «ناعادلانهترین» اقدام حکومت فعلی عنوان کرده است.
خانم شاک در یک نشست خبری گفته است که عملکرد حکومت فعلی در مقابل زنان و دختران در افغانستان شباهت واضح با آپارتاید نژادی در افریقای جنوبی دارد.
وی تاکید کرد که آمریکا در حال حاضر موضع خاصی درباره مسئله آپارتاید جنسیتی در افغانستان ندارد.
او افزود«ما برای افغانستان یک فرستاده ویژه داریم که به زنان و دختران و مشکلات آنها در آن کشور تمرکز دارد. او دایماً با مقامات حکومت فعلی در تماس بوده تا وضعیت زندگی دختران و زنان را بهبود بخشد.»
سفیر آمریکا در امور عدالت کیفری جهانی گفت که آمریکا آزار و اذیت زنان و دختران توسط حکومت فعلی را به دقت زیر نظر دارد.
این مقام آمریکایی میگوید: «دادگاه بینالمللی جنایی تحقیقات خود را آغاز کرده و خاطر نشان ساخته که به جرایم حکومت فعلی و دیگر گروهها در افغانستان اولویت خواهد داد. این دادگاه یک مشاور ارشد و خاص را در مورد آزار و اذیت جنسیتی زنان تعیین کرده است.»
این در حالی است که در افریقای جنوبی در سال ۱۹۴۸ قانون تبعیض نژادی تصویب شد که از آن بهعنوان قانون آپارتاید نژادی یاد میشود.
بر اساس این قانون، سیاهپوستان از حقوق شهروندی محروم بودند و اکثریت آنان در «اردوگاههای سیاه» زندگی میکردند. آنها در این کشور از امکانات عمومی فرسوده، خدمات شهری مجزا، وسایل حمل و نقل فرسوده برخوردار بودند و اجازه استفاده از سرویسهای بهداشتی عمومی را نداشتند.
این در حالی است که چندی پیش ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل نیز گفته بود که «تبعیض شدید و منظم» حکومت فعلی علیه زنان و دختران در افغانستان میتواند آپارتاید جنسیتی تلقی شود.
همچنین فعالان مدنی و فعالان حقوق زن اهل افغانستان در سراسر جهان بارها با برپایی تظاهرات از دولتها خواستهاند تا عملکرد حکومت فعلی در مقابل زنان را بهعنوان آپارتاید جنسیتی به رسمیت بشناسند.
در حالی مقامات آمریکایی ممنوعیت آموزش دختران افغان را آپارتاید نژادی و جنسیتی عنوان میکنند که بیش از دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.